Gemeente Den Haag

april 2004
Rijksgebouwendienst wint prestigieuze Haagse prijs (22 april)

Joop Pot, plv. Secretaris Generaal van de Rijksgebouwendienst, heeft namens de RGD de tweejaarlijkse Den Haag Nieuw Centrumprijs in ontvangst genomen. De Den Haag Nieuw Centrumprijs is bestemd voor personen of instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de ontwikkeling van Den Haag Nieuw Centrum. De prijs bestaat uit een bronzen beeld van kunstenaar Frits van Eeden. Eerder ging de prijs naar de Multi Vastgoed (nu AM Vastgoed), de gemeente Den Haag, Zurich, ING Real Estate en MAB Groep bv.

De prijs (een bronzen beeld) is uitgereikt door de nieuwe voorzitter van de Stichting Den Haag Nieuw Centrum, Jacques Sinke van de MAB. Sinke: "De Rijksgebouwendienst heeft vanaf het begin van de gebiedsontwikkeling in Den Haag Nieuw Centrum een cruciale rol gespeeld. Ook de terugkeer van de ministeries van VWS en OCW naar Den Haag is mede dankzij de RGD tot stand gekomen". Daarnaast roemde Sinke de RGD voor de belangrijke rol die zij heeft gespeeld én nog steeds speelt bij de herontwikkeling van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie in het Wijnhavenkwartier.

Sleutelproject
Den Haag Nieuw Centrum is het gebied van Spui tot en met het Beatrixkwartier waar in de afgelopen 10 jaar het Stadhuis, de Resident, de Hoftoren en de verschillende overbouwingen van de Utrechtsebaan zijn verrezen. De komende tien jaar worden onder meer een woontoren en de torens van Justitie en Binnenlandse Zaken in het Wijnhavenkwartier gerealiseerd. Ook het gebied rondom Den Haag CS zal dan worden herontwikkeld.

Stichting Den Haag Nieuw Centrum
Tien jaar geleden is de Stichting Den Haag Nieuw Centrum opgericht. De stichting is een initiatief van de overheid en een groot aantal marktpartijen die nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van het nieuwe Haagse centrum. Doel van de Stichting is Nieuw Centrum, maar ook sleutelprojecten die direct grenzen aan Nieuw Centrum, onder de aandacht te brengen van financiers, beleggers en (potentiële) zakelijke en particuliere gebruikers. De Stichting doet dit in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag. De Stichting is uniek in haar soort.
Geen enkele stad in Nederland heeft een dergelijk platform waar de publieke- en marktpartijen samenkomen. De Stichting heeft momenteel 33 deelnemers. Voor meer informatie over Den Haag Nieuw Centrum zie www.denhaagnieuwcentrum.nl

In de stichting Den Haag Nieuw Centrum hebben de volgende participanten zitting:
Achmea Vastgoed, AM Wonen b.v., AM Vastgoed b.v., Amvest, AZL Vastgoed Woningen N.V., Ballast Nedam NV, Koninklijke BAM Groep nv, Blauwhoed Vastgoed B.V., Bouwfonds Property Finance, Delta Lloyd Vastgoed, DTZ-Zadelhoff v.o.f., Dura Bouw, Imca Vastgoed b.v., ING Real Estate, IPMMC BV, Jacobus Recourt Makelaars, Johan Master Projectontwikkeling, Jones Lang LaSalle, Meeùs Makelaars, MN Services, Kantoren Fonds Nederland Management bv, De Kousemaeker Vastgoed, Kristal NV, MAB BV., Nadorp Makelaars bv, NS Vastgoed, Provastgoed Nederland BV, Rijksgebouwendienst, Shell International, Siemens Nederland N.V., Troostwijk Makelaars, Voorhout Makelaardij, Zurich.