Gemeente Den Haag

april 2004
Geen TBC-onderzoek nodig onder derde ring op politiebureau Den Haag (22 april)

Er is geen TBC-onderzoek nodig onder alle bezoekers van politiebureau Jan Hendrikstraat in Den Haag (de zogenoemde derde ring). Begin maart 2004 is bij een baliemedewerker van dit bureau open tuberculose geconstateerd. Volgens het standaard protocol is de GGD Den Haag toen gestart met bron- en contactonderzoek.

Na het eerste onderzoek onder 43 mensen die intensief contact met de patiënt hebben gehad (eerste ring), was een meer uitgebreid onderzoek nodig onder medewerkers van het bureau (tweede ring). Uit dit onderzoek blijkt nu dat de medewerkers geen verhoogd risico hebben gelopen. Een onderzoek van de derde ring (alle bezoekers van het bureau) is daarom niet nodig.

De GGD Den Haag gaat deze week nog wel via een steekproef enkele bezoekers onderzoeken, die door de baliemedewerker zijn geholpen in een bepaalde periode. Het gaat alleen om mensen die in een spreekkamer een langer durend contact hebben gehad met de baliemedewerker. Voor deze groep is het nog niet geheel uit te sluiten dat ze een verhoogd risico heeft gelopen. Deze mensen zijn allemaal bekend bij de GGD en krijgen indien nodig bericht. Men hoeft niet zelf contact op te nemen met de GGD.

Wanneer uit de steekproef blijkt dat er wel een verhoogd risico is gelopen, wordt alsnog de gehele groep bezoekers (circa 200) onderzocht.