Gemeente Den Haag

april 2004
Leerplichtambtenaren bellen leerlingen die vanmorgen niet op school waren (22 april)

Leerplichtambtenaren van de gemeente Den Haag waren op 22 april 2004 te gast op een aantal scholen voor voortgezet onderwijs. Zij keken mee hoe de scholen de verzuimadministratie organiseren. Ook werden afwezige leerlingen direct door de leerplichtambtenaren gebeld. In totaal zijn ongeveer 200 Haagse scholieren gebeld of aangesproken op het feit dat ze te laat waren. Deze belactie werd georganiseerd in het kader van de landelijke Dag van de Leerplicht.

De Haagse leerplichtambtenaren bezochten de François Vatelschool, het Terra College aan de Meppelweg en de Beatrijsstraat, Scholengemeenschap Westhage, Internationaal College Edith Stein en het Interconfessioneel Makeblijde College. 's Ochtends deelden ze flyers uit aan leerlingen die te laat op school kwamen. Op de flyer stond het belang van leerplicht en het doel van de actie uitgelegd. Vervolgens werd geïnventariseerd welke leerlingen afwezig waren. Deze leerlingen kregen een telefoontje van de leerplichtambtenaren.

Het doel van de belactie was om het verzuim heel concreet in beeld te brengen. De afwezigen en hun ouders werden direct aangesproken op hun verzuim. Daarnaast willen de leerplichtambtenaren benadrukken dat het belangrijk is dat scholen de verzuimadministratie op orde hebben.

De leerplichtambtenaren van gemeenten spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. De afspraken rond schoolverzuim staan in de Leeplichtwet, leerplichtambtenaren van gemeenten zorgen dat die wet wordt nageleefd. Scholen zijn verplicht om ongeoorloofd verzuim van leerlingen te melden bij de leerplichtambtenaar. Deze gaat vervolgens het gesprek aan met ouders en leerling. Samen proberen zij ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat een leerling weer naar school kan en gaat. In Den Haag werken tien leerplichtambtenaren, die per jaar bijna 4500 verzuimmeldingen in behandeling nemen.

De Dag van de Leerplicht is een landelijk initiatief om het belang van handhaving van leerplicht onder de aandacht te brengen bij gemeentebesturen, politie, scholen, leerplichtige leerlingen en hun ouders.