Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

14-04-2004

Staking dreigt bij Philips-fabriek Hoogeveen

Er dreigt een staking voor de Philips-fabriek in Hoogeveen op 26 april aanstaande. De Philips-directie heeft dinsdagmiddag de bonden gebruuskeerd met een volstrekt onaanvaardbaar aanbod voor een sociaal plan in verband met de voorziene sluiting van deze Philips-vestiging. Vakgroepbestuurder Piet Fortuin van CNV Metaal en elektro vermoedt dat zijn leden en die van de andere vakbonden op 22 april zullen beslissen om die maandag erna het werk plat te gooien.

Fortuin zat dinsdagmiddag voor de vierde achtereenvolgende keer met de Philips-directie te onderhandelen over een sociaal plan. Dit houdt verband met de voorziene sluiting van de fabriek eind dit jaar en volgend jaar. De productie van stofzuigermotoren en koffiezetapparaten wordt overgeplaatst naar het Oostblok, waarmee het werk voor 110 medewerkers verdwijnt. Alleen de ontwikkelingsafdeling blijft en wordt naar Drachten overgeheveld waar dan de kern zit van Domestic Aplliances (DAP) binnen Philips.
Wij willen voor Philips Hoogeveen een sociaal plan dat hetzelfde niveau heeft als het sociaal plan dat nog maar zeer onlangs afliep, in december vorig jaar. Voor de mensen die bij die eerdere reorganisatie in Hoogeveen waren betrokken hadden we een inkomensgarantie afgesproken voor een periode van drie jaar. Nu wil Philips niet verder gaan dan een inkomensgarantie van hooguit twee jaar. En dan ook nog slechts voor de werknemers van 50 jaar en ouder, aldus Fortuin. Volgens de CNV-bestuurder is het aanbod van de Philips-directie des te onverteerbaarder nu het concern op dezelfde dag forse winsten bekend maakt. En al eerder werd bekend dat de bonussen van de concernleiding meer dan fors zijn. En dan mogen mijn leden en hun collegas - die immers mede verantwoordelijk zijn voor al die winsten daar niet tenminste een beetje van meeprofiteren? Als doekje voor het bloeden voor het ontslag wat ze toch al aangezegd kregen? Dat lijkt me toch wel.

Nadere inlichtingen:

Piet Fortuin (bestuurder CNV Metaal en elektro) 0512 - 58 34 70