Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie


13 april 2004

Eerste Nationale Poetsweek 2004 start op 22 april

Hard nodig
Extra aandacht voor mondverzorging is hard nodig. Omdat de eetgewoonten- vaker en zoeter - van de Nederlandse bevolking aan het veranderen zijn.
En, omdat de tandheelkundige zorg steeds minder toegankelijker wordt door het groeiende tekort aan tandartsen en de groei van het aantal Nederlanders dat niet bijverzekerd is tegen tandartskosten. Hierdoor zullen steeds minder mensen de tandheelkundige zorg krijgen die ze nodig hebben. Maar, er is in ieder geval een voor de hand liggende oplossing?

De 3 B?s
Nederland poetst veel te kort. De centrale boodschap van de Nationale Poetsweek luidt: poets 2x per dag minimaal 2 minuten met een fluoride houdende tandpasta. Poets ook in een vaste volgorde de Binnen- en Buitenkant en Bovenkanten van het gebit (de 3 B?s). Last but not least: poets met een goede (elektrische) tandenborstel en vervang de borstels iedere drie maanden.

Elektrisch of met de hand?
Zowel met een elektrische tandenborstel als met een handborstel kun je je tanden poetsen. Elektrisch poetsen geeft, zeker met een goede poetsinstructie, betere resultaten dan een handtandenborstel. Door de rondgaande bewegingen van de elektrische borstel worden zelfs de ruimten tussen de tanden en kiezen beter gereinigd. Het poetsen met een handtandenborstel kan ook goede resultaten opleveren, maar duurt veel langer. Uit onderzoek blijkt dat je in 2 minuten poetsen met een elektrische borstel 86% van de tandplak verwijdert (de veroorzaker van gaatjes en tandvleesontsteking). Met een handtandenborstel duurt het 6 minuten om ditzelfde resultaat te bereiken.