De Vlinderstichting

Vlinders massaal de lucht in!

Utrecht, 6 april 2004 Het gaat niet goed met de vlinders in ons land. De Vlinderstichting, Milieu Centraal en Intratuin starten daarom op 22 april a.s. bij Intratuin in Hilversum de campagne Laat uw tuin leven. De presentatie van de opening, die van 14.45 tot ca. 15.30 uur plaatsvindt, is in handen van Leoni Jansen. Staatssecretaris van Milieubeheer Van Geel zal omstreeks 15.00 uur samen met circa 200 scholieren vlinders loslaten als symbolische opening van de campagne. Met de campagne beogen de organisaties het natuur- en milieuvriendelijk tuinieren onder de aandacht van de bezoekers van Intratuin te brengen. Door bij de inrichting en het onderhoud van de tuin rekening te houden met het milieu, krijgen vlinders en andere dieren meer kans in de tuin.

Scholenproject
Zon 3000 vlinders gaan op 22 april a.s. de lucht in! Maar liefst 80 scholen (circa 5000 scholieren), verspreid over heel Nederland, hebben zich opgegeven om mee te doen aan het vlinderproject, dat voorafgaat aan de campagne. De scholen hebben pakketjes met eitjes en rupsen van het groot koolwitje ontvangen, zodat de leerlingen van heel dichtbij kunnen ervaren hoe een rups verpopt en er uiteindelijk een echte vlinder uit komt. Als aftrap van de campagne zullen de leerlingen op 22 april a.s. in alle Intratuin-vestigingen de vlinders loslaten. Daarnaast wordt per vestiging een vlinderkunstwerk overhandigd, dat de leerlingen voor de campagne hebben gemaakt.

Campagnethemas
Uit onderzoek van de drie organisaties blijkt dat mensen veel waarde hechten aan dieren in de tuin en dat deze het tuingenot vergroten. Tijdens de campagne Laat uw tuin leven, krijgen consumenten hier diverse praktische tips voor. Bijvoorbeeld tips en ideeën over milieuvriendelijke bemesting in de tuin, praktische tips om plagen op een milieuvriendelijke manier te bestrijden, ideeën voor een natuurlijke erfafscheiding en tips voor planten die vogels en vlinders aantrekken.

Campagneactiviteiten
Bezoekers van Intratuin kunnen gedurende de campagneperiode van 6 weken (22 april t/m 29 mei) in de tuincentra veel informatie vinden over natuur- en milieuvriendelijk tuinieren. Zo zijn er folders over het onderwerp af te halen op de vestigingen en is er een leaflet verkrijgbaar met allemaal nuttige tips en weetjes. Voor kinderen is er een speciale kleurplaat gemaakt. Ook op de websites van de drie organisaties is er veel informatie over het onderwerp te vinden. Bezoekers aan het internet kunnen bovendien meedoen aan een kennisquiz, met als hoofdprijs de aanleg van een vlindertuin! Naast alle informatie, zijn er gedurende de campagneperiode in de vestigingen veel aanbiedingen op producten die meer leven in de tuin brengen, zoals bijvoorbeeld de vlinderstruik waar veel vlinders op afkomen.