Gemeente Zwolle

Belactie leerplichtambtenaren


Datum uitgave: 19-04-2004

Onderwerp: onderwijs

Dag van de leerplicht

Op donderdag 22 april 2004 doet de gemeente Zwolle mee aan de landelijke Dag van de Leerplicht. Onder het motto 'Leerplicht, neem het niet te licht' vinden door het hele land acties plaats om aandacht te vragen voor het handhaven van de leerplicht. In de gemeente Zwolle wordt dit gedaan met een belactie. De gemeente wil daarmee het belang van de leerplicht onderstrepen.

Het doel van de Dag van de Leerplicht is om scholen, ouders/verzorgers en leerlingen te wijzen op hun verantwoordelijkheden bij handhaving en naleving van de leerplicht. Te laat komen op school, op het schoolplein blijven hangen als de les al is begonnen en spijbelen zijn allemaal voorbeelden van zaken die niet mogen. Wanneer kinderen jonger dan 18 jaar spijbelen, is dit strafbaar. Door het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten hoopt men ook te voorkomen dat jongeren (in een later stadium) vervallen in crimineel gedrag.

Belactie
Op de Dag van de Leerplicht vinden er activiteiten plaats om iedereen die leerplichtig is daadwerkelijk de lessen te laten volgen. In Zwolle is dat een belactie. Bij deze actie wordt aan alle Zwolse scholen voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO gevraagd om de afdeling Leerplicht een overzicht te sturen van de leerlingen die ongeoorloofd afwezig zijn. De leerplichtambtenaren nemen vervolgens telefonisch contact op met deze leerlingen en/of hun ouders/verzorgers. De resultaten worden teruggekoppeld aan de betreffende school.

Initiatief
De Dag van de Leerplicht is een initiatief van het ministerie van OCW en het actieprogramma Handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam. Externe instanties: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 19-04-2004 tot 25-04-2004