PROCURA

Overheden zenden signaal uit voor duurzame consumptie

Overheden zenden signaal uit voor duurzame consumptie Overheidsorganisaties maken deelname aan Procura+-campagne bekend op Earth Day (1)
Op 22 april a.s. is het Earth Day en heeft een groep van overheidsorganisaties uit heel Europa zichzelf gecommitteerd aan het duurzamer maken van hun inkopen en aanbestedingen. Dit hebben zij gedaan door het oprichten van de Procura+ Sustainable Procurement Campaign. Hiermee zenden de achttien overheden in de EU, waaronder de Provincie Utrecht, een duidelijk signaal naar andere overheden en burgers om milieuvriendelijke en fair trade-producten te kopen. De campagne heeft tot doel om binnen de Europese Unie duurzaam inkopen en aanbesteden vanzelfsprekend te laten zijn en op die manier een belangrijke bijdrage aan duurzame ontwikkeling te leveren. Europese overheidsorganisaties besteden gezamenlijk meer dan 15 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) met het inkopen en aanbesteden van producten, diensten en werken. In het licht van de laatste verklaringen van het Europese wettelijke raamwerk over aanbestedingen, verklaart Margit Vestbjerg, wethouder van Planning en Milieu van Kolding in Denemarken dat 'degenen die nog steeds beweren dat er wettelijke beperkingen zijn bij het implementeren van duurzaam inkopen, het nemen van actie vermijden terwijl ze zich verschuilen achter (oneigenlijke) officiële argumenten'. Recent onderzoek heeft laten zien dat als alle Europese overheidsgebouwen overschakelen op duurzame energie, dat er dan 60 miljoen ton broeikasgassen (CO2-equivalenten) worden bespaard. Dit is 18% van de Kyoto-doelstellingen van de EU.
Imma Mayol, loco-burgemeester van Barcelona, benadrukt dat 'ondanks de theoretische mogelijkheden van duurzaam inkopen, de praktische implementatie nog te gering is. Politici op alle niveaus moeten overheden stimuleren om daadwerkelijk actie te ondernemen en dat ook vast te leggen.'De Duurzaam Inkopen-campagne Procura+ geeft simpele handreikingen aan inkopers om hun inkopen en aanbestedingen te verduurzamen. Procura+ is zo ontworpen dat het financieel neutraal is voor de aanbestedingsbudgetten van de deelnemers, rekening houdend met de huidige bezuinigingen op overheidsbudgetten. De campagne is opgezet door de organisatie van lokale overheden voor duurzaamheid 'ICLEI'. Deze organisatie bouwt op acht jaar ervaring met Europees netwerken met dit onderwerp. Daarnaast wordt de campagne ondersteund door nationale partners in 13 landen.
'Eindelijk worden op internationaal niveau de handen ineengeslagen.' zegt Klaas de Jong, projectleider van Procura+ bij het milieuadviesbureau Virage Milieu & Management, uitvoerder van het Nederlandse gedeelte van de Procura+-campagne. 'De uitwisseling van kennis op het gebied van Duurzaam Inkopen tussen inkopers bij gemeenten, provincies, maar ook ministeries uit verschillende landen zal een positief effect hebben op duurzaamheid binnen èn buiten de organisaties.'

(1)Earth Day dateert uit 1970 en wordt elk jaar op 22 april gevierd. Earth Day is oorspronkelijk geïnitieerd om de wonderen van onze planeet te huldigen en om een sterk signaal naar de Amerikaanse bevolking uit te zenden. Dit heeft geleid tot het oprichten van de Amerikaanse Environmental Protection Agency. Sinds 1990 wordt Earth Day als een wereldwijd evenement georganiseerd. Het doel is om actie te stimuleren in alle sectoren van de samenleving, met de nadruk op duurzame productie- en consumptiepatronen.
Informatie over Earth Day is te vinden op http://www.earthday.nl. Meer informatie over de campagne en de adressen van de Nationale Partners zijn te vinden op http://www.procuraplus.org. Het Europese secretariaat van ICLEI kan de pers voorzien van achtergrondartikelen, namen van politici en inhoudelijke experts uit de verschillende landen en de eerste deelnemers. Virage Milieu & Management (023 5267211) is het Nederlandse aanspreekpunt voor de campagne.

Bijlagen: lijst van eerste deelnemers en nationale partners.

Lijst van Procura+ Founding Authorities
de stad Kolding Denemarken (City of Kolding, Denmark) de stad Lille Frankrijk (City of Lille, France) de stad Ravensburg Duitsland (City of Ravensburg, Germany)
Milieubureau regio Piemonte Italië (Piemonte Region Environmental Agency (ARPA), Italy)
de stad Ferrara Italië (City of Ferrara, Italy) Milieubureau regio Toscane- Italië (Toscana Region Environmental Agency (ARPAT), Italy)
de provincie Cremona Italië (Province of Cremona, Italy)
de provincie Torino Italië (Province of Torino, Italy)
de stad Sesto San Giovanni Italië (City of Sesto San Giovanni, Italy)
de provincie Utrecht Nederland (Province of Utrecht, Netherlands)
de stad Almada Portugal (City of Almada, Portugal) de stad Barcelona Spanje (City of Barcelona, Spain) de stad Culleredo Spanje (Council of Culleredo, Spain)
de stad Vigo Spanje (Vigo City Council, Spain) de stad Zürich Zwitserland (City of Zürich, Switzerland)
de regio Suffolk Verenigd Koninkrijk (Suffolk County Council, United Kingdom)
de stad Guildford Verenigd Koninkrijk (Guildford Borough Council, United Kingdom)
stadsdeel Islington (Londen Verenigd Koninkrijk (London Borough of Islington, United Kingdom)

Lijst van Procura+ National Partners
IFZ - BeschaffungsService Austria, Oostenrijk
Région Bruxelles-Capitale, België
CASA, Centre for Alternative Social Analysis, Denemarken Association AUXILIA, Frankrijk
Efektia Ltd, Finland
Agenda Transfer, Duitsland
EPTA LTD, Griekenland
Virage Milieu & Management bv, Nederland
Center for Environmental Studies, Hongarije
Macroscopio S.p.A., Italië
AGENEAL, Energy Management Agency, Portugal
Bakeaz, Spanje
Ecoinstitut Barcelona, Catalonia (Spanje)
IGÖB-Interessengemeinschaft ökologische Beschaffung, Zwitserland