Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

LSVb roept PvdA-kamerleden op tot bezinning

Utrecht 22 april 2004 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft alle PvdA-kamerleden per e-mail opgeroepen tot bezinning. Vanmiddag stemt de Tweede Kamer over een PvdA-motie die de staatssecretaris vraagt om het hoger onderwijs om te vormen tot een open bestel met marktwerking, collegegelddifferentiatie en selectie aan de poort. De PvdA heeft de afgelopen weken steeds gezegd dat er eerst een goed studiefinancieringsstelsel moet komen dat de toegankelijkheid van het onderwijs garandeert. De motie, gesteund door VVD en LPF, rept daar met geen woord over.

Onderwijs is een publieke dienst waar meer marktwerking vooral onbedoelde en ongewenste effecten zal hebben. Juist om die reden waarschuwde de Onderwijsraad afgelopen week nog om het onderwijs niet open te gooien voor marktwerking. Studenten gaan fors meer betalen voor hun studie, terwijl het prijskaartje een belangrijke factor wordt bij de studiekeuze. LSVb-voorzitter Floris van Eijk: "Terwijl de PvdA zégt het gelijkheidsdenken te willen doorbreken, wordt feitelijk het beginsel van gelijke kansen overboord gekieperd."

De afgelopen weken heeft de PvdA uitgedragen dat er eerst een goed stelsel van studiefinanciering moet komen, vóórdat er gesproken kan worden over collegegelddifferentiatie en selectie. De motie waarover vandaag wordt gestemd - ingediend door PvdA-kamerlid Tichelaar - maakt hier geen melding van. De LSVb heeft kamerleden opgeroepen om tégen de motie te stemmen, of op zijn minst de motie aan te passen: De motie moet in ieder geval eerst een nieuw studiefinancieringsstelsel aankondigen met daarin de harde garantie dat de toegankelijkheid van het onderwijs niet achteruit gaat. Van Eijk: "De PvdA is de weg een beetje kwijt. De ommezwaai van de partij is misschien een vernieuwing, maar zeker geen verbetering. Ook Wouter Bos kan mij niet uitleggen waarom het gehele hoger onderwijs gebaat zou zijn bij volledige marktwerking."