GEMEENTE NOORDWIJK

Persuitnodiging: Waarom ging het mis in Noordwijk?

WAAROM GING HET MIS IN NOORDWIJK?

Uitnodiging Openbare Presentatie Financiële Onderzoekscommissie

Op donderdag 22 april om 15.30 uur in het gemeentehuis van Noordwijk (Voorstraat 42) presenteren de onafhankelijk onderzoekers prof.dr .J.H.J. van den Heuvel en mevr. mr. M.Timmer het onderzoeksrapport 'Gedane zaken nemen geen keer', besluitvorming over de Noordwijkse bouwlocaties Groot Bronsgeest en Offem-Zuid, over de periode 1988 tot en met 2002. Hun bevindingen zijn belangrijke input voor de eindrapportage 'Recht door zee' van de financiële onderzoekscommissie van de gemeente Noordwijk waarvan op de persconferentie de eindconclusies worden gegeven. Het rapport wordt gepresenteerd door de heer L.J. van Ast, voorzitter van de onderzoekscommissie, en aangeboden aan de voorzitter van de Gemeenteraad, burgemeester H.H.M. Groen.

U bent van harte welkom.

De financiële onderzoekscommissie en de onderzoekers nemen u mee terug in de tijd. Naar het moment dat een middelgrote gemeente langs de kust een nieuwe woonwijk voor haar jonge woningzoekenden wil ontwikkelen.

Het onderzoek laat zien hoe de bouwlocatie Groot-Bronsgeest mede door het grillige bestuurlijke handelen van de Provincie Zuid Holland mislukte en wat daarvan de potentiële financiële prijs voor Noordwijk is. Ook de financiële positie van Noordwijk komt aan de orde.

Hoe kan het dat een rijke gemeente als Noordwijk in enkele jaren in financieel slecht weer is gekomen? De analyse laat zien dat een beleid gericht op het behoud van lage belastingen, gepaard aan een stijgende ambitie en de onmacht om te bezuinigen in enkele jarentijd een florissante reservepositie kan aantasten.

Het verhaalt van een cumulatie van maatregelen die alle op de korte termijn geld opleveren maar destructief zijn op de langere termijn.

Er zal een kijkje achter de schermen van de collegeperioden 1994 tot 2002 worden gegeven.

Prof.dr. J.H.J. van de Heuvel is hoogleraar beleidswetenschap aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en een expert op het terrein van bestuurlijke integriteit. Mw. Mr. M. Timmers is zelfstandig onderzoeker.


---

Noordwijk, 21 april 2004
AJZ/Communicatie (tel. 071-3660451)

22 apr 04 06:02