.3VO

Verkeersles op de basisschool moet blijven!

'Verkeersles op de basisschool moet blijven!' Dat vragen scholieren van de rooms-katholieke basisschool De Speel- en Werkhoeve in Bodegraven vanmorgen om 9.15 uur aan minister drs. Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat.

De minister is op deze school om het officiele startsein te geven voor het landelijk schriftelijk verkeersexamen van 3VO waaraan vandaag door ruim 200.000 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen meedoen.

De kinderen komen met hun uitdrukkelijke wens op het moment dat de Tweede Kamer die ochtend met de minister Maria van der Hoeven van OCW overlegt over de herziening van de kerndoelen in het basisonderwijs per 1 augustus 2005.

In de voorstellen voor minder en andere kerndoelen, die aangeven wat kinderen bij het verlaten van de basisschool moeten kennen en kunnen, wordt de verkeersles beperkt tot maar één kerndoel: 'De leerlingen leren zich redzaam te gedragen in sociaal opzicht, als verkeersdeelnemer en als consument'.

De kinderen en de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO vrezen dat er in de nieuwe situatie te weinig ruimte is voor en aandacht wordt besteed aan zowel theoretische als praktische verkeerseducatie op school. In de basisschool wordt immers het fundament gelegd voor veilige verkeersdeelname voor later. De kinderen zelf geven hierbij aan dat goede verkeerslessen meehelpen zich lopend en fietsend veiliger te gedragen en zekerder te voelen.

Vandaar de leus dat verkeerslessen op de basisschool moeten blijven. Op een verkeersbord zullen de kinderen aangegeven waarom: 1. minder ongelukken, 2. goed voor later, 3. zekerder van jezelf. De kinderen zijn van plan aan minister Peijs te vragen het hiermee eens te zijn en daaronder haar handtekening te zetten.

22 apr 04 07:01