Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Deuk in vertrouwen belegger
AANSLAGEN MADRID DRUKKEN POSTBANK BELEGGERSBAROMETER

Amsterdam, 22 april 2004 - De aanslagen van 11 maart in Madrid hebben een duidelijk negatieve invloed gehad op het beleggersvertrouwen. Dat blijkt uit het verloop van de Postbank BeleggersBarometer in maart. In de dagen voor de aanslagen stond deze op 141 punten, de absolute recordhoogte tot nu toe, en direct erna op 128. Over de hele maand maart is de Postbank BeleggersBarometer uitgekomen op 133 punten, vergelijkbaar met het niveau in de maand februari. Ook uit de Postbank AEX-Voorspeller blijkt het afgenomen vertrouwen. Verder blijkt uit aanvullend onderzoek van de Postbank dat de meeste beleggers zich als langetermijnbelegger zien. Slechts een klein deel van de beleggers geeft aan zich te richten op het behalen van kortetermijnwinsten.

De komende maanden zal blijken welke invloed de aanslagen in Madrid precies hebben gehad op het beleggersvertrouwen. Ondanks de aanslagen zijn beleggers onverminderd positief over de verwachting van de waarde van de eigen portefeuille de komende drie maanden; 60% van de particuliere beleggers verwacht een stijging. Opvallend genoeg denken ook veel beleggers dat hun persoonlijke financiële situatie de komende maanden zal verbeteren. Dit cijfer is aan een gestage opmars bezig.

Verwachtingen AEX-index lager
Beleggers hebben hun verwachtingen over de AEX-index inmiddels naar beneden bijgesteld. Het aantal beleggers dat denkt dat de AEX-index de komende maanden zal stijgen, is in maart afgenomen en bedraagt nu 56%. En ook de AEX-Voorspeller staat lager. Beleggers verwachten over drie maanden een stand van 354 punten (was 368) en op 31 december een stand van 374 (was 383).

Neiging tot beleggen valt terug
Bij een klein deel van de mensen die na de maandelijkse uitgaven geld overhoudt, gaat alles op aan extra consumptieve uitgaven, maar de meeste mensen zetten in ieder geval een deel van dit geld opzij. Sparen is weer populair. In maart wilde 65% al het geld dat zij overhielden op een spaarrekening zetten; in februari was dat 55%. Slechts weinigen (5%) durven het aan om alles te beleggen; dit was in februari nog 10%.

Beleggers gaan voor de lange termijn
Nederlandse particuliere beleggers beschikken over zitvlees. Slechts een klein deel van de Nederlandse beleggers (11%) richt zich op het halen van kortetermijnwinsten. De meeste beleggers hebben een langere horizon. Gemiddeld is de beleggershorizon van Nederlandse beleggers acht jaar. Dit impliceert dat veel beleggers zullen blijven zitten, ook al dalen de koersen. Als zij verkopen dan is dat in de meeste gevallen omdat zij een bepaalde winst hebben behaald, als hun beleggingen een bepaalde koers hebben bereikt of (een vergelijkbaar argument) als de effecten weer op het aankoopniveau zijn. Voor een ander deel van de beleggers is niet de winst of de koers bepalend maar veel meer het moment zelf. 11% van de beleggers heeft een bepaalde termijn in gedachten, 5% een bestedingsmoment en 3% verkoopt bij stoppen met werken.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde

0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.


---

ATTENTION:
The information in this electronic mail message is private and confidential, and only intended for the addressee. Should you receive this message by mistake, you are hereby notified that any disclosure, reproduction, distribution or use of this message is strictly prohibited. Please inform the sender by reply transmission and delete the message without copying or opening it.

Messages and attachments are scanned for all viruses known. If this message contains password-protected attachments, the files have NOT been scanned for viruses by the ING mail domain. Always scan attachments before opening them.

---