EIM

Persberichten: Ondernemerschap: hoog gewaardeerd, maar weinig gedaan

publicatiedatum: do 22 apr 2004

Veel Nederlanders hechten belang aan ondernemerschap en dichten zichzelf ondernemerskwaliteiten toe. Maar als het erop aankomt zetten weinig Nederlanders de stap om zelf een bedrijf te beginnen. Bovendien blijft het aantal particulieren in Nederland dat geld steekt in de start van andermans bedrijf internationaal achter. Deze paradox komt naar voren uit de Global Entrepreneurship Monitor, een jaarlijks internationaal onderzoek. Onderzoeksbureau EIM heeft opnieuw het Nederlandse gedeelte van dit onderzoek uitgevoerd en publiceert vandaag de rapportage over Nederland.

Nederlandse houding ten aanzien van ondernemerschap zeer positief

Vergeleken met andere westerse landen scoort Nederland goed als het gaat om de houding ten aanzien van ondernemerschap. Ongeveer twee op de drie Nederlanders vinden het starten van een bedrijf een goede carrièrestap en kennen succesvolle ondernemers een hoge status toe. Ongeveer één op de drie volwassenen denkt zelf over de benodigde vaardigheden te beschikken om een bedrijf op te zetten. Drie op de tien Nederlanders zagen in 2003 goede mogelijkheden voor het starten van een bedrijf in hun omgeving.

'Informal investment' wereldwijd veel omvangrijker dan 'venture capital'

Naar schatting van de Global Entrepreneurship Monitor voorziet 'informal investment' in meer dan 10x zoveel startkapitaal voor nieuwe bedrijven als het klassieke 'venture capital', dat zich vrijwel uitsluitend richt op potentieel snelgroeiende nieuwe ondernemingen. Informele investeerders omvatten zowel 'business angels' als kennissen en familieleden van de ondernemer in spe. Relatief weinig Nederlanders (1,3% van de volwassen bevolking) investeren echter in andermans nieuwe bedrijven. In de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland (beiden 5 procent) is dit aandeel beduidend hoger. Wel is het gemiddelde investeringsbedrag internationaal gezien behoorlijk hoog in Nederland.

Nieuw ondernemerschap in Nederland zakt verder weg

Voor de derde keer op rij scoort Nederland betrekkelijk laag op de index van nieuw ondernemerschap. In 2003 zakte Nederland verder weg ten opzichte van andere Europese landen in het onderzoek, mede als gevolg van de tegenvallende conjunctuur. Alleen in Frankrijk en Italië is de index nog lager. Ook het aantal mensen dat verwacht binnen drie jaar een eigen bedrijf op te zetten (zes procent van de volwassen bevolking tot 65 jaar) is in Nederland vrij laag. Het niveau van nieuw ondernemerschap ligt in West Europa structureel beduidend lager dan in Engelssprekende landen zoals Nieuw Zeeland, Australië, Canada en de Verenigde Staten. Verschillen in cultuur en nationale instituties vormen hiervoor de belangrijkste verklaring.

Nederlandse samenvatting: Entrepreneurial Attitudes Versus Entrepreneurial Activities

publicatiedatum: do 22 apr 2004 downloaden ( 97 Kb )

Korte inhoud:
Dit is een Nederlandse samenvatting van het rapport 'Entrepreneurial Attitudes Versus Entrepreneurial Activities'. Dit rapport geeft een beeld anno 2003 van diverse aspecten van ondernemerschap in Nederland, in internationaal perspectief. Nederland participeerde vorig jaar voor de derde keer in de Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Auteur: drs. N.S. Bosma
drs. A.R.M. Wennekers
Aantal pagina's: 5