Gemeente Eindhoven

Persbericht: 21 april 2004, no. 112

Dag van de Leerplicht (22 april) in Eindhoven in teken van handhaving

VO scholen gecontroleerd op spijbelaars

In Eindhoven staat de Dag van de Leerplicht, 22 april, in het teken van handhaving: leerplichtconsulenten van de gemeente Eindhoven bezoeken op deze dag drie willekeurige scholen van het Voorgezet Onderwijs. Zij kijken dan hoeveel leerlingen zonder geldige reden afwezig zijn en controleren de verzuimadministratie en -beleid van de school. Het is de eerste keer dat het Eindhovense Bureau Leerplicht op deze manier de VO-scholen controleert. Wanneer de verzuimadministratie en -beleid niet in orde zijn, kan de betreffende school een dwangsom krijgen opgelegd.

Eerder werden al wel de verzuimregistraties van basisscholen bekeken. De actie voor het middelbaar onderwijs, waar het verzuim in de regel meer voorkomt, is bedoeld om op een niet vrijblijvende manier - aandacht te vragen voor het belang van een goede verzuimregistratie en
-beleid voor scholen. Hoe beter scholen bijhouden welke leerling er om welke reden ontbreekt, des te beter kunnen probleemleerlingen die vaak spijbelen worden begeleid. Ook kunnen ouders dan beter worden benaderd. Zij hebben de wettelijke plicht om hun kinderen naar school te sturen.
De leerplichtconsulenten van het Bureau Leerplicht hebben regelmatig contact met de scholen om samen te kijken welke leerlingen vaker ongeoorloofd afwezig zijn en/of dreigen de school voortijdig te verlaten en daarvoor ook met de ouders - oplossingen te zoeken. Tijdens die bezoeken is gebleken dat er hiaten zijn in de verzuimregistraties en -beleid die scholen (moeten) bijhouden en uitvoeren. Terwijl in de leerplichtwet staat dat scholen frequente verzuimersmoeten melden.

Dwangsom
Wanneer tijdens de controles blijkt dat het verzuimbeleid niet in orde is, of dat er niet goed wordt bijgehouden welke leerlingen verzuimen, kan het Bureau Leerplicht na enige controles een dwangsom opleggen, wanneer de situatie niet genoeg verbetert. Daarover zijn afspraken gemaakt met de Onderwijsinspectie en het Openbaar Ministerie.

Meer informatie over deze actie?
Neem dan contact op met René van Vugt, hoofd Bureau Leerplicht, 040-238 2247.
Verantwoordelijk wethouder Mittendorff (Jeugd en Gezin) is op 22 april telefonisch bereikbaar tussen 13.00 en 14.00 uur via 040-238 2193

© 2004 Gemeente Eindhoven