Digitale Gemeente Houten

VVD oneens met raadslid Van Kouwen

donderdag 22 april 2004 - Bron: Redactie SDGH

De VVD is de derde fractie die de arbitragecommissie van GroenLinks openlijk afwijst. Eerder deden Houtens Belang en SGP dit ook al. Fractie Zandbergen juigt een commissie toe. Deze commissie is donderdag 8 april door fractievoorzitter
W. van Kouwen voorgesteld en moet onderzoeken of hij wel of niet gelijk heeft in de kwestie van de spoorophoging. Van Kouwen verbindt zijn politieke carriere aan de uitslag van de commissie. Andere fracties (CDA, CU en PvdA) hebben niet in het openbaar gereageerd, maar uit berichtgeving uit het Trefpunt blijkt dat zij niet achter het idee van een arbitragecommissie staan.

De brief van de VVD:

Beste Wouter,
Als reactie op je mailtje van 18 april j.l laten we je hierbij weten dat wij, na nogmaals grondige bestudering van het dossier en een aanvullend verhelderend gesprek met de wethouder, geen enkele aanleiding zien om een nader onderzoek in te stellen door een commissie zoals door jou voorgesteld.

Hoewel er al heel (te) veel over gezegd is wil ik je hierbij nogmaals uitleggen waarom wij niets zien in een extra onderzoek. Jouw vragen over de spoorverhoging aan het college en in jouw kielzog de vragen van Duivendak aan de minister hadden slechts één doel: Het besluit voor de spoorverhoging met de extra meter ongedaan maken. Wij zien echter geen enkele reden om dit democratisch genomen besluit te heroverwegen en betreuren het dat Groen Links er een sport van lijkt te maken om elke gelegenheid aan te grijpen dat wel te doen. Naar het college en naar de raad stel je dat het college de raad niet juist heeft geïnformeerd en dat deze foutieve voorstelling van informatie het besluit van de raad zou hebben beïnvloed. Wij zijn dit absoluut niet met je eens.

In het raadsvoorstel van oktober 2002 staat expliciet vermeld wat de gemeente Houten zelf moet bijdragen aan de wensen die door de gemeente bij RIB zijn neergelegd in het kader van het project vier sporen, namelijk 8.2 miljoen Euro. Dit bedrag is in de projectovereenkomst, die op gebruikelijke wijze ter inzage heeft gelegen in de leeskamer en waarvan jij ongetwijfeld een kopie van hebt, nader gespecificeerd. Het totaal van de kosten van de Houtense wensen was door RIB globaal begroot op 20 miljoen exclusief de fietsenstalling. Het verschil wordt dus door RIB dan wel RWS betaald.
Dit is geen liefdadigheid maar is het onderhandelingsresultaat van de gemeente met RIB dat het vervallen van een drietal spoorwegovergangen, Vlierweg, Albert Pistoriusweg en de Leedijk ten tijde van de realisatie van het derde spoor, gecompenseerd zouden worden met een fietstunnel bij de Vlierweg en een aantal nog te bepalen zaken binnen het project viersporigheid. Uiteraard kwamen alleen die zaken in aanmerking die door RIB als reguliere kosten, zie ook de brief van de minister, binnen het project te verantwoorden waren. Zaken die dat niet waren, zoals de extra meter verhoging, moesten door de gemeente zelf betaald worden. De Noorder- en zuidertunnel in het centrum, een deel van de 15 meter brede loopbrug in Castellum, alsmede het verplaatsen van de zuidelijke rondwegtunnel konden o.a. wel als reguliere, wensen cq kosten worden gezien.
Omdat RIB de kosten voor deze voorzieningen voor haar rekening neemt zijn ze niet nader gespecificeerd maar slechts globaal begroot. Dit alles is mij afgelopen maandag door Reni (wethouder Lubberdink. red) nogmaals uitgelegd. Ik had om deze uitleg gevraagd omdat ik het ook vreemd vond dat de minister in haar brief spreekt van reguliere kosten terwijl in het raadsvoorstel gesproken werd over meerkosten van de Houtense wensen. Voor mij is het nu helder dat de Houtense wensen voor een groot deel vallen onder reguliere kosten.

Middels een persverklaring hebben we al gereageerd op jouw uitlatingen in de pers, daar wil ik nu niet al te veel woorden meer aan vuil maken. Ik hoop wel dat je na deze uitleg inziet dat je opmerkingen in de media aan het adres van je collega raadsleden absoluut misplaatst waren en gezien moeten worden als een behoorlijke ontsporing.

Conclusie: Houten betaalt 8.2 miljoen zelf aan een pakket van globaal 20 miljoen, de rest zijn voor RIB reguliere kosten. Geen nieuwe informatie en dus geen enkele reden tot nader onderzoek.

Met vriendelijke groet,
Fractie VVD Houten

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).