Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over de raadsgriffier in kleine gemeenten

Antwoorden op kamervragen over de raadsgriffier in kleine gemeenten

22 april 2004

Vragen van het lid Externe link Spies (CDA) aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over raadsgriffier in kleine gemeenten. (Ingezonden 6 april 2004)
---


1. Vraag Hebt u kennisgenomen van het bericht dat de gemeenteraad van Bennebroek het voornemen heeft de notuliste pro forma aan te stellen als griffier? 1)


1. Antwoord Ja. Inmiddels is mij gebleken dat de gemeenteraad van Bennebroek daadwerkelijk tot de voorgenomen benoeming is overgegaan.


2. Vraag Deelt u de mening dat een dergelijke aanstelling overeenkomstig de bedoeling van de wetgever is om de gemeenteraad een eigen ondersteuning te geven en de positie van de gemeenteraad te versterken?


2. Antwoord Volgens de raadsvoordracht wordt de nieuwe griffier uitsluitend belast met de verslaglegging van vergaderingen en het mede-ondertekenen van de gemeenteraadsstukken. Ik deel derhalve niet de mening dat een dergelijke aanstelling overeenkomstig de bedoeling van de wetgever is.


3. Vraag Zo neen, welke maatregelen neemt u om de eigen ondersteuning van raden van kleine gemeenten te waarborgen?

3. Antwoord
De eigen ondersteuning van raden van kleine gemeenten in het kader van de dualisering is een punt van zorg. Het wordt steeds duidelijker dat kleine gemeenten specifieke problemen hebben met de dualisering. De situatie in deze gemeenten vormt daarom een expliciet onderdeel van de zojuist begonnen evaluatie van de Wet dualisering gemeentebestuur. Zoals ik bij brief van 2 maart 2004 (Kamerstukken II, 29 200, VII, nr. 43) aan de Tweede Kamer heb gemeld, wordt de evaluatie begeleid door een stuurgroep van externe deskundigen onder voorzitterschap van mw. ir. J.M. Leemhuis-Stout. Tegen het eind van dit jaar zal ik een standpunt bepalen naar aanleiding van de evaluatie.


1) Staatscourant, 30 maart jl.
---

---

---

---