Verbond van Verzekeraars

Oogstschadeverzekering van start

Akker- en tuinbouwbedrijven kunnen zich voortaan verzekeren tegen oogstschade als gevolg van extreme regenval. Verzekeraar AgriVer biedt de verzekering sinds kort al aan. Daarnaast gaat de Onderlinge Waarborgmaatschappij Aquapol, die is geïnitieerd door LTO Nederland en enkele verzekeraars, de verzekering naar verwachting vanaf begin mei ook aanbieden.

Volgens Jaap van Wenum van LTO Nederland is de verzekering hard nodig, omdat de overheid oogstschade als gevolg van zware regenval sinds 1998 niet langer meer vergoedt. Twee jaar geleden leidde dat nog tot een strop voor zon 170 telers, die samen ongeveer 5,2 miljoen schade leden.
Om de schade toch (gedeeltelijk) te kunnen vergoeden, heeft LTO de afgelopen jaren met een aantal verzekeraars gesproken over de mogelijkheden voor een verzekering. LTO bereikte hierover in 2002 een akkoord met de overheid. Een en ander liep vervolgens wat vertraging op door toetsing aan de EU-regels voor staatssteun, maar inmiddels heeft Brussel groen licht gegeven. Minister Veerman van LNV heeft bovendien aan zowel AgriVer als Aquapol een garantiesubsidie verleend om de verzekering op te zetten.

Premie
De oogstschadeverzekering is een calamiteitenverzekering, die in werking treedt na zware regenval. Verzekerden hebben een eigen risico van 25%. De basispremie bedraagt 2,2 promille van de verzekerde waarde per gewas, met een maximale omslag van 6 maal de basispremie in een jaar met extreem veel schade. Voor een gemiddeld akkerbouwbedrijf van 60 hectare betekent dat ongeveer een jaarpremie van 1.000 euro, aldus Van Wenum.
Zodra de Pensioen- & Verzekeringskamer de definitieve goedkeuring voor de verzekering geeft, zal behalve AgriVer ook het door LTO opgerichte Aquapol de verzekering gaan aanbieden. We gaan ervan uit dat zon 20 à 25% van de telers zich aanmeldt, meent van Wenum. Dat betekent een verzekerd bedrag van zon 700 miljoen. De verzekering kan nog wel sneuvelen als het aantal potentiële deelnemers onder de 10% blijft, maar daar gaan we niet van uit. De behoefte aan deze verzekering is groot.
Marien Boersma van AgriVer laat weten dat de eerste verzekerden zich inmiddels bij AgriVer hebben gemeld. De verzekering, die overigens op puur onderlinge grondslag wordt aangeboden, blijft bij ons onafhankelijk van het aantal deelnemers in stand, omdat we het product met minimale kosten hebben toegevoegd aan ons bestaande productenpakket.
Minister Veerman heeft inmiddels toegezegd dat de overheid alsnog een vergoeding zal geven aan de 170 gedupeerde telers uit 2002, mits zij zich voor vijf jaar aansluiten bij de nieuwe verzekering. De EU moet deze specifieke schaderegeling nog wel goedkeuren.

Verzekerd!, april 2004