Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

23 april 2004

Nr. 04/092

Zestien procent van bezochte schilders gebruikt nog schadelijke verf

Bij controles van de Arbeidsinspectie op 600 locaties waar schilders aan het werk waren, is gebleken dat in 16 procent van de gevallen gebruik werd gemaakt van verf die schadelijk is voor de gezondheid. Twee jaar geleden ging nog 27 procent van de bezochte schilders in de fout.

Ondanks de verbetering is de Arbeidsinspectie niet tevreden over het resultaat van de controles. De bedrijven moeten sinds enkele jaren binnen gebouwen gebruik maken van verf op waterbasis. Verf met organische oplosmiddelen is taboe. Deze middelen kunnen OPS veroorzaken: Organisch Psychosyndroom. Dat is een chronische hersenaandoening waarbij sprake is van onder meer verwardheid, verandering van de persoonlijkheid en geheugenstoornissen.

Naast schilders is ook een kleine groep parketleggers bezocht. Zij zijn binnenshuis verplicht te werken met lijm, lak en kit op waterbasis.

De Arbeidsinspectie heeft bij de schilders en parketleggers het werk zestien keer stilgelegd wegens het gebruik van producten met schadelijke stoffen. Daarnaast zijn nog 39 boetes uitgedeeld en 170 waarschuwingen. Behalve de onjuiste verf of lak hadden de waarschuwingen ook te maken met valgevaar, het niet in kaart brengen van risico s voor werknemers en gebrek aan informatie aan werknemers.

De inspecties vonden plaats van december vorig jaar tot en met april dit jaar. De resultaten worden besproken met de betrokken werkgevers- en werknemersorganisaties.