Leefbaar Rotterdam

Succes Leefbaar Rotterdam: Grote steden mogen kansarmen weren

Nu al staat vast dat er vergaande maatregelen worden genomen. Zo krijgen de vier grote steden met Rotterdam voorop alle ruimte om kansarmen uit de bepaalde wijken te weren. Als die minder dan 120 procent van het minimuminkomen verdienen, mag een stad hun een woning weigeren. Daarbij gaat het alleen om asielzoekers die een tijdelijke verblijfsstatus hebben. Ook mogen grote steden mensen met hoge inkomens voorrang verlenen. Rotterdam stelde voor om de komende vier jaar helemaal geen statushouders op te vangen in heel de stadsregio Rotterdam. Het ziet er naar uit dat de partij van Fortuyn, Leefbaar Rotterdam unieke afspraken heeft kunnen maken met de regering.

Het kabinet richt zich in eerste instantie vooral op Rotterdam. Burgemeester Opstelten was samen met wethouder Pastors (Leefbaar Rotterdam) nauw betrokken bij het opstellen van de plannen. Maar ook Amsterdam, Den Haag en Utrecht mogen delen van de plannen overnemen.

Ondernemers in Rotterdamse achterstandwijken krijgen een flink belastingvoordeel. Het kabinet wil miljoenen euro's beschikbaar stellen om de onroerendezaakbelasting voor de middenstanders te verlagen.

Het speciale fiscale regime moet de arme buurten er bovenop helpen. Het kabinet is bereid 6 miljoen euro op tafel te leggen, als Rotterdam eenzelfde bedrag geeft, melden bronnen rond het kabinet. Met het budget van 12 miljoen euro kan ook de overdrachtsbelasting worden verlaagd voor de aankoop van huizen in de probleemwijken. Plannen om de btw in de probleemwijken te verlagen van 19 naar 6 procent zijn van tafel omdat dit juridisch niet haalbaar is. Het belastingvoordeel maakt deel uit van de kabinetsreactie op voorstellen die Rotterdam in december vorig jaar deed om verloedering van probleemwijken tegen te gaan. Toen liet het kabinet al weten 'onorthodox' te willen meedenken. Het kabinet neemt daarover vandaag of volgende week besluiten.