Socialistische Partij

Inzet integratiebeleid goed, maar investering erin schiet tekort

23-04-2004 * De SP is positief over de kabinetsplannen om segregatie in het onderwijs te bestrijden en een einde te maken de vrijblijvendheid bij de inburgering. "Maar dat het kabinet niet investeert maar fors bezuinigt op de inburgering, is ronduit dom," stelt Tweede-Kamerlid Agnes Kant. Een eventuele inkomenseis voor bepaalde wijken werkt volgens haar alleen als er meer kansen en betaalbare woningen worden gecreëerd in andere wijken en randgemeenten.

Uit diepte-interviews die de SP heeft gehouden met `nieuwe' Nederlanders blijkt dat de meerderheid gemengde scholen wil. Een deel van de ouders is zelfs bereid daarvoor te verhuizen. De SP steunt het plan om gemeenten niet-vrijblijvende afspraken te laten maken met scholen om achterstandsleerlingen te spreiden en integratie te bevorderen. Ook is het een stap in de goede richting dat er eisen worden gesteld aan het stichten van scholen, bijvoorbeeld door te verplichten minimaal 20 procent leerlingen zonder achterstand op te nemen. "Maar eigenlijk is volgens de SP een samenstelling met 80 procent achterstandsleerlingen onaanvaardbaar," zegt Kant. "Daarom blijven wij pleiten voor acceptatieplicht voor alle bijzondere scholen en een moratorium op het stichten van scholen die niet meewerken aan het mengen, zoals islamitische, joodse en reformatorische scholen."

SP juicht het einde van vrijblijvendheid bij de inburgering toe, maar vreest chaos bij de invoering van marktwerking. "Er zou niet bezuinigd maar fors geïnvesteerd moeten worden in laagdrempelige taalscholen en een breder en beter cursusaanbod. Ook zou bestrijding van de wachtlijsten voor taalcursussen de hoogste prioriteit moeten krijgen." Van nieuwkomers mag verwacht worden dat zij een basistoets in eigen land afleggen alvorens zij een voorlopige verblijfsvergunning krijgen en ook de financiële verantwoordelijkheid hoort bij de inburgeraar te liggen. "De verplichte inburgering in Nederland mag voorwaarde voor een permanente verblijfsvergunning zijn." Ook oudkomers met taalachterstand kunnen verplicht worden cursussen te volgen. De eigen bijdrage dient vooral een prikkel te zijn om de cursus af te maken en mag geen financiële belemmering zijn.