Provincie Utrecht

Persbericht

Peper: Periodieke wisseling ambtelijke top is nodig

VB Kring Utrecht is een initiatief van: provincie Utrecht, universiteit Utrecht, gemeente Utrecht en gemeente Leusden.

23-4-2004
Met de wisseling van de elite in de politieke top zou ook de ambtelijke top moeten worden vervangen, meent Bram Peper, buitengewoon hoogleraar public governance aan Nijenrode. Deze uitspraak deed hij bij de voorjaarsbijeenkomst over Publiek leiderschap van de Vereniging van Bestuurskunde Kring Utrecht op 22 april 2004. Peper schetste hoe het politieke en ambtelijke apparaat door een cultuur van gedwongen collegialiteit en ketenaansprakelijkheid zichzelf heeft overleefd.

Door globalisering en toegenomen informatie van burgers (ICT) is de indirecte democratie aan het afbrokkelen. Veranderingen in het bestel zijn noodzakelijk. Daarom is Peper groot voorstander van direct gekozen leiders. De gekozen burgemeester is de consequente doorvoering van de volkssoevereiniteit Dat hierdoor `outsiders' een kans krijgen binnen het politieke veld is in zijn ogen geen reden om ervan af te zien. Integendeel, hij ziet juist veel potentieel buiten het politieke toneel. Bovendien geeft deze vorm van directe invloed nieuwe impulsen aan de participatie van de burger aan de politiek.

Prof. Paul 't Hart (bestuurskunde, Utrecht) onderschrijft de mening van Peper met betrekking tot de positieve effecten van de elitewisselingen binnen de politiek en de ambtenarij. Peper en `t Hart zijn het erover eens dat leiderschap in het openbaar bestuur institutioneel geborgd moet zijn. 't Hart waarschuwt voor een te starre benadering van de verantwoordingsverplichting van politici. De zucht naar resultaat en de afrekening bij falen kan leiden tot defensieve reflexen van politici. Een resultaat op lange termijn kan zijn dat niemand meer bereid zal zijn publieke klussen te klaren. En dat terwijl nu juist de behoefte aan politieke sturing groeit in deze tijden van turbulentie en onzekerheid. Het publiek leiderschap krijgt dus met de maatschappelijke veranderingen ook een ander gezicht. Weliswaar is het beeld van de ideale leider niet te schetsen, volgens Van 't Hart, maar het succes van een leider hangt wel samen met zijn authenticiteit. Een eigen visie en heldere normen en waarden dienen samen te gaan met een goede voeling met de achterban. Zo kunnen verrassend genoeg zowel Fortuyn als Donner worden getypeerd als succesvolle publieke leiders. Ook burgemeester Leers van Maastricht kan zich onder de nieuwe generatie publieke leiders scharen. Hij staat voor een overheid die duidelijke grenzen stelt en de maatschappij kaders biedt. Als burgervader is hij duidelijk en consequent in zijn optreden en transparant in zijn besluitvorming. Dit vraagt moed en doorzettingsvermogen. Precies zoals Peper en `t Hart zich hebben voorgesteld.

Laatst gewijzigd op 04/23/2004 10:46:58 AM. Paginabeheer: hh.sietsma@provincie-utrecht.nl