Gemeente Rotterdam

Rotterdam eert Ruud Lubbers met Van Oldebarneveltpenning (16-12-03) Het College van Burgemeester en Wethouders van de stad Rotterdam heeft onlangs besloten prof. drs. R.F.M. Lubbers vanwege zijn grote verdiensten de Van Oldenbarneveltpenning toe te kennen. De plechtigheid zal in de avond van 23 april 2004 in de Burgerzaal van het Stadhuis plaatsvinden.

De Van Oldenbarneveltpenning is de hoogste onderscheiding van de gemeente Rotterdam die zeer incidenteel wordt toegekend aan personen die op één of meer terreinen van wetenschap, economie, kunst en cultuur of bestuur, een grote internationale reputatie hebben opgebouwd en wier inspanningen mede ten goede zijn gekomen aan de Rotterdamse samenleving. Zo ontvingen onder anderen de heren prof. dr. J. Tinbergen, prof. dr. H. Galjaard, prof. H.W. Sanders en mr. J. Dutilh in voorgaande jaren de Van Oldenbarneveltpenning. De uitreiking van de penning kent een officieel protocol waartoe het houden van een oratie door de gedecoreerde behoort.

Tijdens zijn zeer indrukwekkende loopbaan heeft dhr. Lubbers zich op diverse podia over de gehele wereld begeven, waarbij de aard van zijn werkzaamheden altijd zeer divers is geweest. Als minister van Economische Zaken, alsmede als langstzittende naoorlogse Minister-president is hij van grote betekenis geweest op de ontwikkeling van Nederland in het algemeen en de stad Rotterdam in het bijzonder. Zijn hoogleraarschap aan de Katholieke Universiteit Brabant en de huidige positie van dhr. Lubbers, als Hoge Commissaris van de vluchtelingen voor de Verenigde Naties mogen in relatie tot zijn verdiensten niet onbenoemd blijven. Zij bewijzen dat hij zijn opgedane kennis en ervaring deelt met potentiële toekomstige leiders en zich inzet voor hen wier toekomst er allerminst rooskleurig uit ziet. Het feit dat hij geboren, getogen en nog steeds woonachtig is in de gemeente Rotterdam is een belangrijke constante. Hij is een echte Rotterdammer waar de Rotterdammers trots op mogen zijn.