GGD Rotterdam e.o.


Congres Outbreak! - 23 april 2004

Nederlands Congres Centrum, Den Haag
Bestuurders buigen zich over beheersbaarheid van epidemieën

Met massale bedreiging van de volksgezondheid heeft Nederland geen recente ervaring. Maar na de dreiging van SARS en de geruchten over een resistent griepvirus staan de risicos van epidemische ziekten, spontaan ontstaan of als gevolg van terroristische aanslagen, weer volop in de belangstelling. Op 23 april organiseert de GGD Den Haag in samenwerking met de GHOR Haaglanden en de GGD Zuid-Holland West een grote conferentie voor openbaar bestuurders en vakspecialisten over het beheersen van de gevolgen van een epidemie.

West-Europa is niet onaantastbaar. Juist het feit dat we weinig ervaring hebben met grote crises, is reden tot alertheid. Dit schrijft drs. Wim Deetman, burgemeester van Den Haag en bestuursvoorzitter van de Hulpverleningsregio Haaglanden. Deetman zal het congres in Den Haag openen. In een brief wijst hij zijn collega-bestuurders op de noodzaak om zo concreet mogelijk na te denken over onze verantwoordelijkheden bij het beheersen van een crisis.

Het congres Outbreak! Beheersbaarheid bij biologische dreiging, is een initiatief van de GGD Den Haag. Het congres vindt plaats op vrijdag 23 april 2004 in het Nederlands Congres Centrum. De organisatie verwacht 300 tot 400 deelnemers, voornamelijk bestuurders op landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau en leidinggevenden van organisaties die in geval van een biologische dreiging betrokken zijn bij de beheerstaak.

Het plenaire deel van het programma staat onder voorzitterschap van oud-minister dr. Els Borst. Sprekers zijn onder meer:

prof.dr. Ab Osterhaus, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC;

dr. Colin DCunha, Chief Medical Officer of Health in Ontario, Canada;

burgemeester drs. Frank Kerckhaert van Hengelo, tevens voorzitter van de stuurgroep Versterking Infrastructuur Infectieziektebestrijding (VISI).

In een aantal parallelsessies zullen o.a. de themas organisatie, communicatie, juridische aspecten en basisbegrippen uit de infectieziektebestrijding centraal staan. Het congres wordt afgesloten met een plenair deel waarin de politiek reageert. Meer informatie over het congres is te vinden op website van het congres.