Universiteit van Amsterdam

Vooraf toedienen van antibiotica kan ontstekingen bij kinderen met kanker voorkomen


Promotie Geneeskunde


vrijdag 23 april 12.00 uur

Kinderen met kanker krijgen vaak een chirurgisch ingebrachte, centraal veneuze lijn voor het toedienen van chemotherapie, vocht en bloedproducten. Regelmatig leidt dit tot infecties, met name door gram-negatieve bacteriën en schimmels. Bij patiënten met een zware ontsteking van de darm heeft het gehalte van het cytokine IL-8 een sterk voorspellende waarde. Bij een hoog IL-8 gehalte is de kans op een ernstig beloop groter en moeten er maatregelen worden genomen, bijvoorbeeld eerder starten met de toediening van geneesmiddelen. Uit literatuuronderzoek concludeert Marianne van de Wetering dat het zinvol is antibiotica te geven vóór het inbrengen van de centrale lijn om vroege infecties tegen te gaan. Verder zijn ontstekingen te voorkomen door kinderen tijdens chemotherapie te vaccineren.

Mw. M.D. van de Wetering: Prediction and prevention of infectious complications in children with cancer. Promotor is prof. dr. H.N. Caron.

UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.