Ingezonden persbericht


Persbericht

2 april 2004

Voorzitter Brinkman van AVBB opent Jaar van de Metselaar tijdens finale metselwedstrijd

Elco Brinkman, voorzitter van AVBB, opent op 23 april het 'Jaar van de Metselaar'. De opening vindt plaats tijdens de finale van de KNB Nationale Metselwedstrijd op het Teylingen College in Voorhout. Met de opening start tevens de WERKGOED- voorlichtingscampagne voor metselaars, aannemers, opleiders en leerling-metselaars. Doel van de campagne is gezonde werkomstandigheden voor de metselaar in de bouw.

In het Jaar van de Metselaar wordt veel aandacht besteed aan het metselonderwijs. Aankomende metselaars in opleiding leren werken met arbovriendelijke methodes en hulpmiddelen. Dat legt de basis voor gezonde werkomstandigheden in de toekomst. WERKGOED ondersteunt daarom de VMBO-wedstrijden om de Zilveren Troffel. Deze worden georganiseerd door KNB (Koninklijke Verbond Nederlandse Baksteenfabrikanten) en het Teylingen College uit Voorhout, in samenwerking met Bouwradius en WERKGOED.

Commissaris van de Koningin reikt prijs uit

Voor de 52e keer wordt dit jaar de KNB Nationale Metselwedstrijd georganiseerd. Na drie regionale voorrondes in maart, vindt van 19 tot en met 23 april de landelijke finale plaats op het Teylingen College in Voorhout (ZH). Dertien derdejaars VMBO-leerlingen Bouwtechniek strijden dan om de ereprijs: de Zilveren Troffel. Vier dagen lang werken de finalisten aan het metselen van zes speciaal ontworpen, blijvende zitbanken voor de school en het naastgelegen zwembad. Als het metselwerk klaar is, gaan zes leerlingen van de Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) aan de slag. De jury, waarin onder andere BouwNed en AVM zitting hebben, beoordeelt vervolgens het werk op vakmanschap. Op vrijdagmiddag 23 april reikt de commissaris van de Koningin Zuid-Holland, de heer Jan Franssen, de Zilveren Troffel uit. De winnaar van het voegwerk ontvangt de Zilveren Voegspijker. Aansluitend opent de heer Elco Brinkman het Jaar van de Metselaar.

Jaar van de Metselaar

Het Jaar van de Metselaar is een initiatief van WERKGOED, de projectnaam van het Arboconvenant Bouw. Onder deze naam voeren AVBB, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid projecten uit om arbeidsomstandigheden in de bouw te verbeteren. Na het Jaar van de Straatmaker staat nu de metselaar centraal. De campagne stimuleert het gebruik van andere werkmethodes en hulpmiddelen, met name voor mechanisch opperen en opgehoogd metselen.

10c6beb.gif

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie:

Heeft u interesse om de prijsuitreiking en de opening van het Jaar van de Metselaar op vrijdag 23 april bij te wonen, meldt u zich dan aan bij de heer W. Perquin van het Teylingen College (e-mail: w.perquin@kts.teylingen.nl). De prijsuitreiking start om 12.30 uur, gevolgd door de opening van het Jaar van de Metselaar van 13.45 tot circa 14.30 uur. Voor meer informatie over WERKGOED kunt u contact opnemen met DeJong&Verder,

tel. (0344) 65 25 20 of e-mail: info@dejongev.nl.