Provincie Zeeland


Opening 15e editie Festival Cultureel Gekleurd op 23 april

Dit jaar biedt het Festival Cultureel Gekleurd weer een unieke mogelijkheid om kennis te maken met de kracht van culturen. Van vrijdag 23 april tot en met woensdag 5 mei vindt in de provincie Zeeland de 15e editie van het festival plaats. Het festival biedt weer meer dan dertig activiteiten in vijf Zeeuwse gemeenten. Het programma is gevarieerd: van Argentijnse tango tot reggae en van Bollywood-dansen tot Andalusische literatuur.
COS Zeeland, het centrum voor internationale samenwerking, coördineert het festival.

De opening van het 15e Festival Cultureel Gekleurd is op vrijdag 23 april in podium t Beest in Goes. Daar geeft de Kaapverdiaanse groep Splash! een bijzonder concert (21.30 uur). Splash! is een van de meest populaire Kaapverdiaanse bands van dit moment, met optredens in heel Europa en Afrika. Splash! staat voor passie: muziek die je pakt, meesleept en opzweept.

Walcheren en De Bevelanden

Vrijdag 23 april is er in de Piek in Vlissingen een optreden van onder andere Bagga Bownz (21.30 uur) met een mix van hiphop, R&B, rock en raggea. Hun concept is simpel: Play what u feel. Jaman betreedt één dag later, op zaterdag, hetzelfde podium (22.00 uur). Deze uit België afkomstige reggeaband heeft een uitstekende live reputatie. Voor en na het optreden van Jaman verzorgt DJ Es Ta Selecta de muziek.

Meer muziek is te horen en te zien in Colours in Goes. Op 1 mei treedt daar Duo Tzigane op: Gypsy Swing met uitstapjes naar de Wereldmuziek (21.00 uur).

Woensdag 28 april is er in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg een literaire activiteit rond Federico Garcia Lorca. Lorca (die leefde van 1898-1936) vond inspiratie in de Andalusische cultuur van de zigeuners, in de flamenco en in Arabische poëzie. De voordracht en muziek zullen voor een bijzondere literaire avond zorgen (20.00 uur).

Verschillende culturele organisaties presenteren tijdens Cultureel Gekleurd een programma. Een greep: op vrijdag 23 april een Hindoestaanse Bhajangroep bij Wi Makandra (Schepenenhof) in Middelburg (20.30 uur), één dag later, zaterdag 24 april, een Surinaamse avond in Amiticia in Kloetinge met de Surinaamse groep Indian Eagles en Bollywood dansen (19.30 uur). Op Koninginnedag wordt in Vlissingen een Afghaanse avond speciaal voor vrouwen gehouden (18.00 uur) in het welzijnscentrum A. Coortelaan en op 1 mei is er in het CSW-gebouw Vlissingen een optreden van het in Servië zeer bekende orkest Bosko Ostojic (19.30 uur).

Schouwen-Duiveland

Op zaterdag 24 april is er in Brogum in Zierikzee een optreden van Siempre Moreno
(21.30 uur); feestelijke latino-muziek, van Cubaanse bolero, via salsa naar Braziliaanse samba. Siempro Moreno is een groep die aanstekelijke muziek speelt.Op woensdagmiddag 28 april is er, ook in Brogum, de kindervoorstelling Met liedjes de wereld rond. Majel Lustenhouwer, dirigent van het koor Kinderen voor Kinderen, neemt de allerkleinsten mee naar alle uithoeken van de aarde.

Zeeuws Vlaanderen

Gustavo Toker brengt op 30 april in het Scheldetheater in Terneuzen een ode aan Astor Piazzolla en de Argentijnse tango (20.00 uur). Gustavo Toker is een grootheid op bandoneon en daarnaast een meesterlijk componist. Hij brengt traditionele tangos en milongas, maar ook nieuw materiaal.

In Ter Schorre in Terneuzen is een foto-expositie over de handboogsport in Zeeland en Bhutan. De fotos zijn van de Amsterdamse fotograaf Roel Burgler.

Les Noirs; kracht, schoonheid, vitaliteit, intimiteit zijn de kernwoorden voor de fotos van Angèle Etoundi Essemba. Deze fotografe uit Kameroen kiest voor zwart-wit fotografie, combineert witte en zwarte modellen en smeedt harmonieuze en esthetische beelden. De fotos waren eerder te zien in Havana, Johannesburg, Amsterdam en andere wereldsteden. Tijdens Cultureel Gekleurd te zien in Terneuzen, zowel in het Stadhuis als het Gemeentelijk Instituut Toonbeeld.

Wereldfilm

De Zeeuwse filmtheaters Cinema Schuttershoftheater in Middelburg, t Beest Goes en fiZi Zierikzee pakken altijd flink uit tijdens Cultureel Gekleurd. Ook dit jaar weer een aantal bijzondere films en projecten. De Turkse film Uzak bijvoorbeeld, onlangs bekroond op het festival van Cannes. Het leven van een fotograaf in Istanbul wordt verstoord als een neef bij hem komt logeren. Pure cinema, over het verlangen naar de grote stad en de oprukkende modernisering. De Iraanse film Liederen uit het land van mijn moeder speelt zich af ergens in de nadagen van de oorlog tussen Iran en Irak. De Koerden, de slachtoffers, worden in deze film afgeschilderd als een volk van levensgenieters, die van muziek houden en zwarte humor aanwenden om te overleven. Rond deze film is op 29 april in Cinema Schuttershoftheater een Koerdische avond (20.00 uur). De schrijver-dichter Ibrahim Selman zal een inleiding verzorgen.

In Goes (t Beest) en Middelburg ook een jeugdfilm op het programma, Zulaika, de eerste Papiamento gesproken film voor jongeren. In het Schuttershoftheater wordt op maandagmiddag 3 mei met de scriptschrijfster Milushka Birge een workshop georganiseerd (na de film van 14.00 uur, reserveren noodzakelijk) voor kinderen over wat komt er allemaal bij komt kijken om een film te maken.

Afsluiting

Cultureel Gekleurd wordt op 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, afgesloten met een optreden van de groep Yeleen uit Burkina Faso. Zes artiesten mengen AfroSoul met rap en reggae. De rappers en muzikanten zijn een exponent van de hedendaagse generatie Burkinese jongeren. Hun teksten komen recht uit het hart.

Het volledige programma met meer informatie en precieze tijden kunt u vinden in de brochure van De Maand van de Vrijheid. Deze wordt in heel Zeeland verspreid, maar is ook verkrijgbaar bij de VVV-i kantoren, bibliotheken en deelnemende podia. Het Festival Cultureel Gekleurd is onderdeel van De Maand van de Vrijheid.

Ook op Internet is informatie te vinden over De Maand van de Vrijheid en het Festival Cultureel Gekleurd: www.coszeeland.nl en www.maandvandevrijheid.nl .

9 april 2004, M. Walrave, telefoon 0118-631225, nummer 30