KNB
http://www.baksteen.nl

Voorhout decor 52e finale nationale metsel- en voegwedstrijd

Velp, 9 april 2004


Op vrijdag 23 april zal Commissaris van de Koningin in Zuid Holland Jan Franssen in Voorhout 'De Zilveren Troffel' en 'De Zilveren Voegspijker' uitreiken aan de winnaars van de Nationale Metsel- en Voegwedstrijd. Aansluitend zal de heer Eelco Brinkman, voorzitter van het AVBB, het Jaar van de Metselaar openen.
Beide handelingen vormen het feestelijke slot van een spannende finaleweek waarin de negentien beste leerlingen uit het land strijden om de hoogste eer.
De Metsel- en Voegwedstrijd is een initiatief van het Koninklijk Verbond van Nederlandse baksteenfabrikanten (KNB) en wordt georganiseerd door KNB en het Teylingen College in Voorhout, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Stichting voor Praktijkopleiding Voegen en opleidingsorgaan Bouwradius.
Het Jaar van de Metselaar is een initiatief van WERKgoed, de projectnaam van het Arboconvenant Bouw.

Metselwedstrijd
Van 19 tot en met 23 april a.s. wordt op de locatie Leidsevaart 4 in Voorhout (ZH) voor de 52e keer in successie de finale van de Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen gehouden. Twaalf finalisten en één reservekandidaat uit het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO) zullen dan strijden om de 'Zilveren Troffel'. De deelnemende leerlingen zijn afkomstig uit heel Nederland en werden geselecteerd in vier regionale voorwedstrijden in Den Haag, Oldenzaal, Waalwijk en Leeuwarden. Aspecten waarop werd geselecteerd waren beroepshouding, metseltechniek en vakmanschap.

Bakstenen Zitelementen
De finalisten zullen in baksteen een blijvend werk metselen. Dit jaar is dat een serie zitelementen.
De Nationale Voegwedstrijd vindt plaats aan dit finalewerkstuk van de Metselwedstrijd. Aan de Voegwedstrijd wordt deelgenomen door zes leerlingen van de nieuwe Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSVP) in Boxtel.
In de historie van de wedstrijden werden elders in Nederland reeds 25 kunstwerken in baksteen gemetseld.

Aandacht metsel- en voegvak
De metsel- en voegwedstrijden zijn een initiatief van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB). Het vormt een van de manieren waarop de Nederlandse baksteenindustrie de kwaliteit van het metsel- en voegvak wil bevorderen en de opleiding tot vakman wil promoten. Andere manieren waarop dit wordt nagestreefd zijn een jaarlijkse Metsellerarendag, stenensponsoring aan het onderwijs en de ontwikkeling van nieuwe leer- en lesmiddelen. Zo zal in Voorhout de eerste digitale versie van de Eenvormige Metseltechniek worden gepresenteerd.

Jaar van de Metselaar
Aansluitend op de finale wordt door AVBB-voorman de heer Eelco Brinkman het Jaar van de Metselaar geopend. Dit initiatief van WERKgoed omvat een voorlichtingscampagne voor (aankomend) metselaars en aannemers over gezond en veilig werken.
KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de branchevereniging voor de gehele Nederlandse baksteenindustrie. Het behartigt de collectieve belangen van de leden, in het bijzonder op het gebied van milieu, energie en grondstoffen en de bouwpraktijk. Verder is KNB actief op het terrein van sociale, economische en technische zaken en draagt het zorg voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht aan onder meer de beroepspraktijk van ontwerper en verwerker en aan alle niveaus van opleiding. Het KNB werkt intensief samen met derden, ook in internationaal verband. KNB is gevestigd in het Keramisch Huis in Velp.
De Nederlandse baksteenindustrie produceert metsel- en straatbaksteen, heeft een omzet van circa 245 miljoen euro (2002) en biedt werk aan ruim 1350 personen in de baksteenindustrie en circa 26.000 metselaars en voegers.

Noot voor de redactie .