Ingezonden persbericht


Persbericht
19 april 2004

MARXISME 2004: EEN FESTIVAL VAN VERZET

Van vrijdag 23 t/m zondag 25 april vindt in Amsterdam een groot discussieweekend plaats, georganiseerd door de Internationale Socialisten. Met meer dan 300 deelnemers, prominente sprekers uit de sociale bewegingen in binnen- en buitenland, ruim 30 discussiebijeenkomsten en een vol avondprogramma belooft Marxisme 2004 een spetterend evenement te gaan worden.

Een breed scala aan onderwerpen zal de revue passeren:
- Vrijdagavond vanaf 19.30 uur: George Galloway, de Britse parlementariër die door Blair uit de Labour Party werd gezet wegens zijn anti-oorlogsstandpunt en nu in de verkiezingen de nieuwe Respect Coalition aanvoert, spreekt op het openingsdebat over de toekomst van links. Naast hem spreken o.a. Jittje de Vries (medeoprichtster Van Harte Pardon), Rene Danen (platform Keer het Tij), Hans van Heijningen (fractiemedewerker Socialistische Partij) en Pepijn Brandon (hoofdredacteur De Socialist).
- Op zaterdagmiddag zal om 14.00 uur een groot discussieforum plaatsvinden over racisme in Nederland onder de titel 'STOP DE HETZE!' met als sprekers o.a. Mohammed Benzakour (columnist), Karima Belhaj en Bart Griffioen (Internationale Socialisten).
- Zondagmiddag neemt om 14.00 uur Gretta Duisenberg deel aan het debat 'Palestina: één of twee staten?', samen met Wim Lankamp van het Nederlands Palestina Komitee en Sabby Sagall van de Britse Palestine Solidarity Campaign.

Naast de debatten zijn er meer dan 30 discussiebijeenkomsten over onderwerpen als 'Irak: moeten de troepen terug?', 'Lula's Brazilie: verzet tegen het neoliberalisme?', 'Che Guevara: meer dan een symbool?', 'De hijab: baas op eigen hoofd', 'De Cairo Conferentie en een nieuw links in het Midden-Oosten' en 'Vrouwenbevrijding vandaag'. Ronald van Raak (fractiemedewerker van de SP) en Peyman Jafari (Internationale Socialisten) gaan met elkaar in debat over 'De relevantie van Marx'. Schrijver Mowaffk Al-Sawad spreekt over 'De verraden opstand tegen Saddam Hussein'. Deelnemers kunnen bovendien cursussen volgen, o.a. over 'marxistische filosofie', 'marxistische economie' en 'imperialisme en oorlog'.

Er zal op het weekend ook uitgebreid ruimte zijn voor cultuur en ontspanning. Tijdens het programma worden verschillende films en documentaires vertoond waaronder The Fourth World War, die eerder vertoond werd op het IDFA. Op zaterdagavond is er vanaf 20.00 uur een groot feest met optredens van de swingende Marokkaanse band Daqa Marraksia Amsterdam, caribische muziek van de dansformatie Earthquake Brass, hiphopster BadBrya en Bots, de legendarische protestband uit de jaren zeventig.

Het weekend zal plaatsvinden in de IVKO-school, Plantage Middenlaan 27, in het centrum van Amsterdam. Meer informatie over het programma en de kaartverkoop is te vinden op: http://www.internationalesocialisten.org of mail naar: marxisme2004@internationalesocialisten.org


---