Universiteit van Tilburg

Afscheidsrede bedrijfseconoom Wim van Hulst

Afscheidsrede bedrijfseconoom Wim van Hulst
Economieboeken op vwo en hbo onder de maat

Door de jaren heen stuitte hoogleraar Wim Van Hulst op "vreemde ideeën" over bedrijfseconomische begrippen bij startende studenten. Speciaal voor zijn afscheid verdiepte hij zich daarom in twee veelgebruikte lesmethoden op het vwo en hbo. Hij vond "pertinente onjuistheden" en "klassieke fouten".

Professor Wim van Hulst heeft veertig jaar ervaring in het doceren van bedrijfseconomie. Voor zijn afscheidsrede beoordeelde hij twee veelgebruikte lesmethoden op vwo en hbo: Management en Organisatie in Balans (Van Vlimmeren & Hogenbrink 2003) en Basisboek Bedrijfseconomie (De Boer e.a. 2001). Dit omdat hij bij eerstejaars studenten met regelmaat foutieve kennis tegenkwam van economische begrippen. "Het lijkt wel of de bedrijfseconomie sedert de jaren zestig geen ontwikkelingen heeft doorgemaakt", verzucht Van Hulst bij zijn bespreking van de studieboeken. "De opzet is conservatief, om niet te zeggen ouderwets." Zo mist hij bijvoorbeeld de vermogensmarkttheorieën in het onderdeel financiering en de balanced scorecard in accounting. En de definitie van economische levensduur als 'de levensduur waarbij de kosten gemiddeld per jaar het laagst zijn' in het Basisboek Bedrijfseconomie is een "bedrijfseconomisch fossiel". De definitie uit 1956 wordt al tijden niet meer van praktische betekenis geacht. Het conservatisme is overigens deels eigen schuld, stelt Van Hulst, want het wetenschappelijk onderwijs heeft zich niet geroepen gevoeld om het vwo-examenprogramma Management en Organisatie mee te formuleren. Ergerlijker vindt hij dan ook een aantal "aperte onjuistheden" en "klassieke fouten". Zo worden de kosten van geïnvesteerd vermogen in beide boeken verkeerd uitgelegd. En Management en Organisatie in balans omschrijft het begrip afschrijving als: "Het geld wordt terzijde gelegd, waardoor straks de versleten (afgeschreven) activa kunnen worden vervangen." Van Hulst: "De argeloze VWO-leerling begrijpt nu dat afschrijven geld oplevert, maar dat je daarvan af moet blijven, want daarmee moet je straks je productiemiddel vervangen. (..) De vraag of een productiemiddel in de toekomst moet worden vervangen, hoeft echter nu nog niet te worden beantwoord; dit is een doodgewone investeringsbeslissing. Nergens staat dat dit per se met eigen vermogen moet gebeuren." Ook bij het begrip cashflow, oftewel kasstroom, gaat Management en Organisatie in Balans in de fout. Het boek definieert kasstroom als winst plus afschrijvingen, een veel toegepaste benadering in de financiële wereld. Van Hulst: Maar dit is beslist niet de definitie van kasstroom, het is alleen maar een quick and dirty benadering.
Lof heeft Van Hulst overigens wel voor de systematiek, de fraaie vormgeving en het heldere taalgebruik. "Maar er zijn heel wat vlekjes weg te werken."

Wim G.H. van Hulst (1939) is hoogleraar in de bedrijfseconomie en externe organisatie aan de Universiteit van Tilburg sinds 1980. Van Hulst studeerde bedrijfseconometrie en operations research in Tilburg. In 1973 promoveerde hij. Sinds 1965 doceerde hij bedrijfseconomie in Tilburg, maar trad ook als gastdocent op in Hasselt, Eindhoven, Paramaribo en Moskou. Van Hulst vervulde diverse bestuursfuncties waaronder decaan van de Economische faculteit (1981-1983) en Directeur van het Economisch Instituut Tilburg (1986-1996).

Noot voor de pers

Professor Wim van Hulst spreekt zijn afscheidsrede 'Bedrijfseconomie, een mooi vak' uit op vrijdag 23 april om 16.15 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Media-exemplaren van de afscheidsrede zijn op te vragen bij de afdeling voorlichting van de universiteit, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@UvT.nl Wim van Hulst is bereikbaar via tel:
076 565 7538, e-mail: w.g.h.vhulst@UvT.nl
Laatst gewijzigd: dinsdag 20 april 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen