Gemeente Utrecht

Secretarie
Bestuurscommunicatie
persbericht

DE BASTIONS VAN KAREL V

Wethouder Jan van Zanen (monumenten en archeologie) biedt vrijdag 23 april in Museum Sterrenwacht Sonnenborgh het eerste exemplaar aan van het boek Het Utrechtse antwoord. De bastions van Karel V. Professor C.de Jager, die ruim zestig jaar op de sterrenwacht heeft gewoond, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Met het openmaken van de oorspronkelijke zestiende-eeuwse ingang van bastion Zonnenburg begon in 1999 een zeer interessant archeologisch en bouwhistorisch onderzoek dat nu is uitgemond in een rijk geïllustreerd boek over vier zestiende-eeuwse bastions van de stad Utrecht.

Drie van deze vier -voor Europese begrippen uitzonderlijke goed bewaarde- verdedigingswerken liggen vandaag de dag wat verscholen in het groen van het Utrechtse Zocherplantsoen. Het was keizer Karel V zelf die opdracht gaf deze bastions met de prachtige namen Morgenster, Zonnenburg, Manenburg en Sterrenburg te bouwen. En niet voor niets want zij moesten een modern en vernuftig antwoord geven op het grote gevaar dat het verrijdbare kanon in die dagen vormde. Dat ze inderdaad een modern antwoord waren, werd duidelijk tijdens het onderzoek dat tussen 1999 en 2001 werd uitgevoerd. De bastions bleken voor de onderzoekers heel wat verrassingen in petto te hebben. Zo kwam de oorspronkelijke keienbestrating van Zonnenburg nog grotendeels intact tevoorschijn onder een laag van anderhalve meter aarde. Ook veel kanons- en musketgaten bleken nog aanwezig. En de zware metalen ringen, die nodig waren om een kanon tijdens het afvuren op zijn plaats te houden, zaten na 450 jaar nog gewoon op hun plek.

De resultaten van het onderzoek worden met het rijk geïllustreerde boek Het Utrechtse antwoord. De bastions van Karel V voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Het boek bevat naast prachtige schilderijen en historische tekeningen ook speciaal daarvoor gemaakte reconstructietekeningen die een helder beeld geven van de wijze waarop de bastions gebouwd zijn. Bovendien kon met de nieuwe gegevens een reconstructie worden gemaakt van het verdwenen bastion Morgenster dat tot 1838 aan de noordzijde van Utrecht bij de Weerdpoort te vinden was.

Het Utrechtse antwoord is het tweede deel van de Utrechtse stadsgeschiedenissen, een reeks over de Utrechtse cultuurhistorie die wordt uitgegeven door de gemeente Utrecht in samenwerking met Uitgeverij Matrijs.

Noot voor de media:
De overhandiging vindt plaats vrijdag 23 april om 16.45 uur gedurende een kort progamma. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. De boekaanbieding zal plaatsvinden in Museum Sterrenwacht Sonnenborgh, Zonnenburg 2 te Utrecht.

Het Utrechtse antwoord. De bastions van Karel V
Bart Klück, Agnes Hemmes en René de Kam
ISBN 90-5345-231-1
E 12,95
In de boekhandel verkrijgbaar vanaf 24 april 2004



Gemeente Utrecht