Praktijkonderzoek Veehouderij

Effect van gekleurde verlichting op technische resultaten en welzijn bij vleeskuikens

PraktijkRapport 10

Auteurs: T.B. Rodenburg, J. van Harn, J.H. van Middelkoop

In vleeskuikenstallen kiest men naast TL of gloeilampen tegenwoordig vaak voor gekleurd licht. Er zijn aanwijzingen in de literatuur dat gekleurd licht kan leiden tot betere technische resultaten. De kleur van het licht heeft ook invloed op de activiteit van de dieren en de verdeling van de dieren over de stal. Dit heeft weer invloed op het al dan niet ontstaan van loopproblemen en bevuiling en verwonding van de dieren en daarmee op het welzijn. Gezien de toenemende interesse voor gekleurd licht heeft het Praktijkonderzoek in opdracht van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) onderzoek verricht naar het effect van gekleurde verlichting op technische resultaten en welzijn van vleeskuikens. In het onderzoek zijn de volgende lichtbronnen met elkaar vergeleken:

1. Hoogfrequente TL verlichting, lichtsterkte 20 - 30 lux (HFTL-hoog)
2. Hoogfrequente TL verlichting, lichtsterkte conform groen/blauwe verlichting (HFTL-laag)

3. Groen/blauwe verlichting, lichtsterkte 18 lux (groen), 7-8 lux (blauw)

4. Natriumverlichting, lichtsterkte 23 lux (120 W), 14 lux (70 W) of 8 lux (50 W)

Met deze vier lichtbronnen zijn twee rondes gedraaid met elk 20.800 kuikens in de kuikenstal op `Het Spelderholt' in Beekbergen. De stal telt acht klimaatgescheiden hoofdafdelingen, elk met hun eigen lichtsysteem. Elk lichtsysteem is per ronde twee keer herhaald. De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn:
* Gekleurde verlichting en lichtsterkte hebben geen effect op technische resultaten bij vleeskuikens.

* HFTL-verlichting lijkt te leiden tot meer borstbevuiling dan groen/blauwe- en natriumverlichting.

* Groen/blauwe verlichting lijkt te leiden tot minder voetzoolirritaties dan de andere verlichtingssystemen
* Dieren met groen/blauwe verlichting hebben minder loopproblemen.
* De verschillen tussen groen/blauwe verlichting en de andere verlichtingssystemen kunnen we deels verklaren door de hogere uniformiteit van de lichtverdeling bij groen/blauwe verlichting vergeleken met de andere systemen, veroorzaakt door het grotere aantal lichtpunten.

* Gekleurde verlichting heeft in dit onderzoek een effect op borstbevuiling, voetzoolirritaties en loopproblemen, en daarmee op het welzijn van de vleeskuikens, lichtsterkte niet.

Praktische relevantie

Het gebruik van gekleurde verlichting heeft in dit onderzoek invloed op welzijn, maar niet op technische resultaten. Gekleurde verlichting kan bijdragen aan het oplossen van welzijnsproblemen, maar mogelijk speelt hierbij ook de uniformiteit van de lichtverdeling een rol.

Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel praktijkrapport 10 hier voor de prijs van EUR 14.71 (excl BTW) .

Pluimvee praktijkrapport 10: Effect van gekleurde verlichting op technische resultaten en welzijn bij vleeskuikens - 2004 - 13 pagina's

Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle praktijkrapporten Volgende praktijkrapport Nieuwste praktijkrapport
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 23-04-2004 09:35.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl