Provincie Limburg

Gedeputeerde Henk Evers: Wij willen níet het afvoerputje van Europa worden!

Kaderrichtlijn Water

De Kaderrichtlijn Water, die bescherming van ons water in 2015 nastreeft, biedt nieuwe kansen. Gezien onze ligging in Europa, kan Nederland de Kaderrichtlijn Water benutten om afwenteling van problemen bovenstrooms te voorkomen. Wij willen niet het afvoerputje van Europa worden! Woorden van Henk Evers, voorzitter Regionaal Bestuurlijk Overleg Maas (RBOM) en gedeputeerde waterbeleid Provincie Limburg, tijdens de bestuurlijke informatiemiddag Kiezen voor helderheid op 8 april 2004 in het Gouvernement te Maastricht.

Dat de bijeenkomst helderheid gaf in de aanpak en gevolgen van de Kaderrichtlijn Water voor het Maasgebied, bewezen de stemresultaten. Met meer dan 20% steeg het begrip van tachtig vertegenwoordigers van provincies, gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties tijdens het programma. Ondanks dat de implementatie van de Kaderrichtlijn in Nederland langzaam op gang is gekomen, is het zeker niet te laat om aan de verplichtingen richting Brussel te voldoen. Verplichtingen die iedere lidstaat, in de vorm van doelen en bijbehorende maatregelen, deels zelf formuleert. In mei 2004 komt een ambitienotitie van de staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat in de Tweede Kamer.

Dialoog geopend
Regionaal volgt invulling per stroomgebied, met de provincies als regisseur. Zo overhandigt RBOM eind dit jaar een inventariserende rapportage aan Brussel. Deze bestaat uit een beschrijving van de ecologische en chemische toestand van de rivieren, beken etc. in het stroomgebied van de Maas, inclusief een risicolanalyse. Samen met gemeenten, waterschappen en NGOs gaan we ons vervolgens inspannen om ambities waar te maken. De dialoog met de verschillende waterpartijen is met deze bijeenkomst geopend, aldus Henk Evers.

23-4-2004 09:48