Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

23 april 2004

Nr. 04/093

Equal-subsidie projecten voor gelijke kansen op arbeidsmarkt

Organisaties die projecten opzetten om discriminatie en ongelijkheid op de arbeidsmarkt tegen te gaan, kunnen hiervoor tussen 1 mei en 1 juli aanstaande subsidie aanvragen. Dit blijkt uit de Equal-subsidieregeling van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die vandaag is gepubliceerd in de Staatscourant.

Van 2001 tot en met 2006 loopt de Europese ESF-Equal-regeling die is gericht op het scheppen van gelijke kansen en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt. De regeling is opgedeeld in twee periodes van drie jaar. Voor de tweede periode, van 2004 tot en met 2006, kan in mei en juni aanstaande subsidie worden aangevraagd. Tijdens deze drie jaar is voor Nederlandse projecten ongeveer 110 miljoen euro beschikbaar.

Zowel overheden als particuliere organisaties kunnen subsidie aanvragen. Er zijn vier prioriteiten die voor subsidie in aanmerking komen. Het gaat om inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpassingsvermogen en gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Daarnaast kunnen projecten voor asielzoekers worden ingediend. De bevordering van de gelijkheid tussen vrouwen en mannen moet zoveel mogelijk onderdeel uitmaken van alle thema s. Verder moet worden samengewerkt met ten minste één soortgelijk Equal-project in een van de andere EU-lidstaten.

In het Nederlandse Equal-programma wordt onder meer geëxperimenteerd met methoden die de keuzemogelijkheden voor mannen en vrouwen verruimen om arbeid en zorg te combineren; projecten om de toetreding op de arbeidsmarkt van groepen met een lage arbeidsdeelname te bevorderen (zoals jongeren, etnische minderheden, herintredende vrouwen en ouderen) en vernieuwende initiatieven om gelijke beloning te stimuleren. Op deze manier wordt met Equal een laboratoriumsituatie gecreëerd voor verdere ontwikkeling van arbeidsmarkt- en werkgelegenheidsinstrumenten. De helft van de kosten van een project kan worden gesubsidieerd. Aanvragen kunnen worden ingediend bij het Agentschap van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.