ROC VAN AMSTERDAM


Volwasseneneducatie door omroepen in Hilversum niet breed gedragen

Reactie bestuur Stichting Expertisecentrum ETV.nl op het rapport van de visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep

Persbericht
22 april 2004

Het initiatief van vier Regionale Opleidingen Centra (ROCs) om in de grote steden te starten met educatieve televisie heeft per 1 oktober 2003 een vaste, landelijke basis gekregen in de Stichting Expertisecentrum ETV.nl.
Educatieve televisie is vooral gericht op (educatieve) achterstandsgroepen als inburgeraars, (langdurig) werklozen en arbeidsongeschikten, opvoeders met een onderwijsachterstand en analfabete autochtonen.

De ROCs zijn met ETV.nl vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gestapt in het gat dat de publieke omroep heeft laten liggen. De Stichting wordt ondersteund met subsidies van diverse ministeries en heeft o.a. tot doel zorg te dragen voor een verbreding naar een landelijk netwerk van (regionale) zenders.

ETV.nl juicht het toe dat diverse omroepen het voornemen hebben geïntegreerd te werken op meerdere communicatieplatforms. ETV.nl wil graag bijdragen aan deze ontwikkelingen op het terrein van educatie. ETV.nl wil eveneens actief bijdragen in het door de RVU binnen Educom bepleite omroepbrede gesprek over educatie. Via samenwerking met ETV.nl kunnen de ROCs kennis en expertise over specifieke doelgroepen en volwasseneneducatie brengen in het publieke bestel.

De visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep bracht op 2 april jl. het rapport Omzien naar de publieke omroep uit. Het is een kritisch rapport over het functioneren van de Hilversumse publieke omroepen. Belangrijke groepen zoals jongeren, allochtonen en maatschappelijk minder actieven worden onvoldoende bereikt. Op het niveau van het bestel wordt nog te weinig expliciet aandacht besteed aan educatie; educatie is in Hilversum geen breed gedragen begrip, hoewel het tot de kerntaken van de omroepen behoort. Op het gebied van Volwasseneneducatie ontbreekt onderzoek naar specifieke doelgroepen.

Het concept ETV.nl heeft twee pijlers: 1. de multimediamix van televisie, internettoe-passingen, teletekst, radio en gedrukt materiaal in combinatie met face-to-face onderwijsactiviteiten en 2. de lokale/regionale inbedding. Het streven is zoveel mogelijk te werken met andere organisaties en om elkaars kennis te benutten. Zo wordt met Teleac/NOT samengewerkt op projectniveau. In 2002 vond in Rotterdam de pilot ETV.nl plaats en in 2003 zijn de betrokken ROCs gaan uitzenden via lokale/regionale zenders. De belangstelling vanuit de ROC-wereld en lokaal/regionale omroepen is op dit moment groot.

ETV.nl betreurt het evenals Mira Media (persbericht 3 april) dat niet met andere partijen buiten Hilversum is gepraat. Het rapport stelt dat uit onderzoek op basis van één serie voor allochtonen bleek dat educatieve televisie voor allochtonen niet erg effectief is. Daaruit zou bij Teleac/NOT het idee naar voren zijn gekomen om educatieve televisie samen met ROCs te ontwikkelen waardoor de omroep dicht bij de mensen komt te staat die hij wil bereiken. ETV.nl zet vraagtekens bij deze opmerkingen. Het zijn de vier grote gemeenten en de bij ETV.nl betrokken ROCs geweest die initiatief hebben genomen om educatieve televisie voor moeilijk te bereiken doelgroepen te realiseren. Dit heeft geleid tot een oproep aan de tweede kamer en het kabinet op 16 juni 2003 die door een groot aantal partijen is onder-tekend; omroeporganisaties en andere organisaties. Daarin is de intentie van de partijen tot samenwerking uitgesproken. ETV.nl vervult sinds ruim twee jaar een integratierol in de grote steden door haar educatieve programmering en weet ook de doelgroepen te bereiken.

Door verdergaande en structurele samenwerking met diverse partijen waaronder ETV.nl wordt de Publieke Omroep letterlijk 'van en voor ons allen' zoals de commissie dit schetst en kan eindelijk één van de kerntaken van de Publieke Omroep serieus worden ingevuld.


---------------------
Noot voor de redactie,