De Unie


Sara Lee/DE - Voorbereiding nieuwe CAO

20 april 2004 - De voorbereidingen voor het overleg over een nieuwe CAO voor Sara Lee/Douwe Egberts zijn van start gegaan. Na afstemming met kaderleden is een aantal gedachten/vragen over de inhoud van het te voeren overleg geformuleerd. Graag wil ik uw mening hierover horen. Op basis daarvan kan vervolgens de voorstellenbrief worden gemaakt.

In het Najaarsakkoord hebben de regering, de werkgeversorganisaties en de vakcentrales de afspraak gemaakt voor 2004 geen (collectieve) loonsverhoging in de CAOs overeen te komen. Het hoofdbestuur van De Unie heeft verklaard dat weliswaar rekening wordt gehouden met dit akkoord, maar dat CAO-overleg maatwerk is en dat het mogelijk moet zijn toch collectieve loonsverhogingen af te spreken, daar waar de situatie daartoe aanleiding geeft. De Unie staat overigens wel alleen in deze opvatting.
Alternatieven voor een collectieve loonsverhoging kunnen bijvoorbeeld worden gevonden in een (voorschot op een) eenmalige winstgerelateerde uitkering, een extra bijdrage van de werkgever in de premie Ziekenfonds/Ziektekostenverzekering of in een verlaging van de franchise in de pensioenregeling.

Andere zaken die zijn ingebracht zijn de mogelijke gevolgen van wijzigend overheidsbeleid voor (pre)pensioen, de opvang van de inkomensachteruitgang in het tweede ziektejaar (betaling tot 70% van het laatste loon), verdere uitwerking CAO à la carte (vakbondscontributie, levensloop, meer inlegmogelijkheden), kilometervergoeding (hoewel in principe op de tafel van het intern overleg), overwerkcompensatie H&BC, kinderopvang etc.

Wat is uw mening?
Graag ontvang ik die per e-mail of fax 0345-851734, liefst vóór dinsdag 27 april 2004. Bij voorbaat dank voor de door u te nemen moeite.

Wim ter Welle
Bestuurder De Unie

vrijdag, 23 april 2004