FNV Bouw



---
datum: 23-04-2004


---

OPS-gevaar nog groter dan gedacht

Het probleem van 'onveilige' verven en lakken blijkt nog groter dan FNV Bouw al vreesde. Nu heeft de Arbeidsinspectie bij één op de zes schilders en parketleggers oplosmiddelhoudende producten aangetroffen. Eind februari kwam FNV Bouw naar buiten met een eigen enquête onder leden-schilders in het Noorden. Daar bleek één op de tien met gevaarlijke verven en lijmen te werken. Aangezien er voor schilders en parketleggers technisch prima vervangers zijn, is het onverantwoord om nog langer met oplosmiddelhoudende produkten te werken.

Inmiddels is FNV Bouw in het Noorden met een reeks voorlichtingsbijeenkomsten begonnen. Voor die vorm is gekozen om ook de partners erbij te kunnen betrekken: die hebben vaak eerder beginnende symptomen van de schildersziekte OPS in de gaten dan het slachtoffer zelf. FNV Bouw waarschuwt nadrukkelijk dat de aantasting van het zenuwstelsel onomkeerbaar is. Bovendien geschiedt deze sluipend: als de schilderziekte manifest wordt, is het te laat.

Parketleggers werkten begin 2001, een jaar na het in werking treden van het verbod op oplosmiddelhoudende lakken en lijmen, nog op grote schaal met gevaarlijke producten: 80 procent zei toen 'nooit of soms' met vervangende, veilige middelen te werken. Dat onderzoek werd gehouden als basis voor het arboconvenant voor de woningbranche, dat kort daarna in werking is getreden. Gebruik van oplosmiddelvrije producten is er een van de speerpunten.


---

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden
Fax: (0348) 423 610