Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

23-04-2004
Akkoord over aankoop Wir War Bar en nazorgovereenkomst

De gezamenlijke partijen hebben overeenstemming bereikt over de aankoop door de gemeente van de panden waarin de Wir War Bar gevestigd is. De netto opbrengst die hieruit voortvloeit voor de heer Veerman, zal door hem worden gestort in een op te richten stichting t.b.v. de getroffenen van de Nieuwjaarsbrand 2001.
Met het dagelijks bestuur van de BSNV, de vereniging die de belangen van de getroffenen vertegenwoordigt, is overeenstemming bereikt over de wijze waarop de verdere uitwerking van de Nazorgnota vorm gaat krijgen, te weten door het storten van een initiële bijdrage en jaarlijkse bijdragen in een onafhankelijke stichting, die een vangnetfunctie gaat vormen voor de nazorg van de getroffenen van de Nieuwjaarsbrand.

Concreet heeft het gemeentebestuur besloten tot:
1. de aankoop van de onroerende zaak Haven 156 voor een bedrag van 907.560,43;

2. de aankoop van de onroerende zaak Haven 154 van en van het horecabedrijf voor een bedrag van .2.885.334,-

3. de storting van een bedrag van 700.000,- in een op te richten stichting op een rekeningnummer van die stichting, alsmede een jaarlijkse bijdrage van 40.000,- gedurende 40 jaar.

Met het sluiten van deze overeenkomst zijn de betrokken partijen van mening dat hiermede de voorwaarden zijn gecreëerd om tot juridische afwikkeling van de lopende civiele procedures te komen. De gemeenteraad heeft de ontbindende voorwaarde opgenomen indien de civiele procedures jegens de gemeente niet worden gestaakt en er geen vaststellingsovereenkomst tussen partijen tot stand komt. Door in te stemmen met het pakket aan maatregelen wil het gemeentebestuur een zo goed mogelijke nazorg van de getroffenen van de Nieuwjaarsbrand mogelijk maken en ongewenste ontwikkelingen met betrekking tot de bestemming van de panden voorkomen. Het totaal akkoord komt in de plaats van mogelijke jarenlange en belastende juridische procedures. Er komen nu financiën beschikbaar voor de nazorg van getroffenen.
Het beheer van het pand wordt ondergebracht bij een daartoe op te richten ideële stichting. In het pand mag gedurende tenminste 50 jaar geen horeca worden uitgeoefend, waardoor het belang en de gevoelens van de getroffenen en de ouders van overledenen worden gerespecteerd.