Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 23-4-2004

Antwoorden op kamervragen van Smits over de hoogte van de eigen bijdrage voor thuiszorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2469043

23 april 2004

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Smits (PvdA) over de hoogte van de eigen bijdrage voor thuiszorg (2030411230).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

* PDF

Om het kamerstuk op te halen:

Zie het origineel
Antwoorden op kamervragen van Smits over de hoogte van de eigen bijdrage voor thuiszorg (nieuw venster)
Kamerstuk, 23-4-2004 (1 pag., 8 kB)

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Smits over de hoogte van de eigen bijdrage voor thuiszorg.

(2030411230)

1.
Bent u op de hoogte van het feit dat een deel van de mensen die de eerste afrekening over 2004 van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) in verband met de eigen bijdrage voor de thuiszorg hebben ontvangen, een hogere eigen bijdrage per uur betalen dan het bedrag dat de hulp zelf ontvangt als netto uurloon?

1.
Ja.

2.
Kunt u een schatting geven van het aantal mensen dat vanaf 1 januari 2004 een hoger uurbedrag aan eigen bijdrage betaalt dan het netto uurloon voor een huishoudelijke hulp?

3.
Wat zijn de brutolasten voor een hulp die op de meest goedkope basis wordt uitgezonden door een thuiszorginstelling (bijvoorbeeld via de alfahulp constructie)?

2 en 3.
Cliënten die voor huishoudelijke verzorging zijn geïndiceerd kunnen gebruik maken van de specifieke constructie van de alphahulp. De alphahulp is formeel in dienst van de cliënt en wordt dus ook door deze betaald. Hiertoe krijgt de cliënt via de thuiszorginstelling een AWBZ-vergoeding van ¤11,15 per uur. Dit is de vergoeding voor de thuiszorginstelling (¤13,30 per uur), verminderd met overheadkosten van de thuiszorginstelling. De verschuldigde eigen bijdrage is echter een bijdrage in de totale kosten van de AWBZ, dus inclusief de overhead van de thuiszorginstelling.
Bij de verhoging van de eigen bijdragen met ingang van zorgjaar 2004 is de bijdrage per uur vastgesteld op 90% van het tarief voor alphahulpen inclusief overhead, dat wil zeggen ¤11,80. Deze eigen bijdrage kent een inkomensafhankelijke maximering. Op minimum niveau bedraagt de maximale bijdrage ¤16,00 per periode van 4 weken. Cliënten met hogere inkomens betalen ¤11,80 per uur tot een maximum van ¤528,20 per periode van 4 weken.

4.
Vindt u dat mensen die deze hoge eigen bijdrage betalen beter particulier een huishoudelijke hulp kunnen inhuren dan via de thuiszorgorganisatie?

4.
Die afweging is aan cliënten zelf.

5.
Is het de bedoeling van de maatregel ter verhoging van de eigen bijdrage in de thuiszorg dat mensen geen beroep meer doen op de thuiszorgorganisatie voor huishoudelijke hulp?

5.
De verhoging van de eigen bijdrage is een financieel-economische maatregel, die ook tot doel heeft cliënten meer bewust te maken van de kosten van de zorg.