Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 23 april 2004

* PREVENTIEF FOUILLEREN IN OUDE NOORDEN
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district De Noordhoek hield donderdag van één uur 's middags tot negen uur 's avonds een actie preventief fouilleren in het aangewezen veiligheidsrisicogebied Oude Noorden. Daarbij werden 299 personen op straat en elf in twee horecagelegenheden gefouilleerd. Tevens werden 143 auto's gecontroleerd.
Aangehouden werden dertien personen, waarvan tien op grond van de Wet Wapens en Munitie en drie voor respectievelijk het negeren van een stopteken, niet voldoen aan een bevel of vordering en belediging. In beslag genomen werden één nepvuurwapen, vijf steekwapens en vier slagwapens, alsmede kleine hoeveelheden hard- en softdrugs.


* OVERVAL TANKSTATION
NIEUWE TONGE - Donderdagavond omstreeks acht uur vond een gewapende overval op een tankstation aan de Molendijk plaats. Een nog onbekende man kwam de shop binnen en bedreigde een 33-jarige medewerkster met een vuurwapen. Nadat de vrouw de kassalade voor de man had geopend, nam hij er een nog onbekend geldbedrag uit en ging er in een auto vandoor. De recherche van district De Eilanden stelt een nader onderzoek in naar de overval.


* VERDACHTEN STRAATROOF AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid hield donderdagmiddag omstreeks twee uur op de Carnissesingel een zeventienjarige jongen uit Rotterdam en een achttienjarige jongen uit Delft aan. Beide knapen hadden kort daarvoor in het Zuiderpark een veertienjarige jongen uit Rotterdam beroofd van zijn mobiele telefoon.
Het slachtoffer was door het tweetal gesommeerd zijn mobiele telefoon af te geven. Tijdens de beroving liep de 14-jarige Rotterdammer enkele klappen op. Met de buit namen de verdachten vervolgens de benen. Gealarmeerde politiemensen stelden een onderzoek in en zagen de daders even later op de Carnissesingel lopen. Hierop werden de jeugdige straatrovers aangehouden en overgebracht naar het politiebureau, waar beiden werden ingesloten. Bij de fouillering van de 18-jarige man uit Delft werd de gestolen handtelefoon aangetroffen.


* OVERVAL OP WONING; VERDACHTEN AANGEHOUDEN

ROZENBURG - Politiemensen van de Zeehavenpolitie hielden vrijdagmorgen omstreeks half twee op de Aveling drie mannen uit Rotterdam (25, 27 en 36 jaar) aan. Het drietal had kort daarvoor een woning op de Rietgorslaan overvallen. Twee van de drie verdachten drongen omstreeks kwart over twaalf de woning binnen. Onder bedreiging van vuurwapens werden de bewoners (beiden 38 jaar) gesommeerd geld en sieraden af te geven. Met de buit renden de overvallers de woning uit en stapten in een gereedstaande auto, die werd bestuurd door de derde verdachte, en reden weg. Gealarmeerde politiemensen stelden een onderzoek in en zagen de auto, waarin de drie mannen, even later op de Aveling rijden. Met een bijzondere aanhoudingstechniek werd de auto staande gehouden en werden de overvallers aangehouden. In de auto werden een vuurwapen en munitie aangetroffen en in beslag genomen. Het drietal werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.


* HENNEPKWEKERIJEN ONTMANTELD
ROTTERDAM/SCHIEDAM - Politiepersoneel van de districten De Noordhoek, Schiedam, Feijenoord-Ridderster en Rotterdam-West ontmantelde donderdag in de Klein-Coolstraat, Noordvestsingel (Schiedam), Nieuwenoord en Van Heusdestraat hennepkwekerijen. In totaal werden ruim 2.500 hennepplanten aangetroffen. Na klachten over stankoverlast troffen politiemensen donderdagmorgen in een woning in de Klein-Coolstraat 439 hennepplanten aan, die evenals de groei-apparatuur in beslag werden genomen. De eigenaar van de kwekerij bleek niet aanwezig. Na een telefoontje bij Meld Misdaad Anoniem werden donderdag rond het middaguur in een pand aan de Noordvestsingel in Schiedam in drie ruimtes in totaal 1745 hennepplanten in beslag genomen. Naar de eigenaar van de kwekerij wordt een onderzoek ingesteld. Na een melding over wateroverlast troffen ter plaatse gekomen politiemensen in een woning aan de Nieuwenoord 200 hennepplanten aan. Een mankement aan de bevloeiingsinstallatie gaf wateroverlast bij de benedenburen. Ook hier bleek de eigenaar van de kwekerij niet aanwezig.
In een woning in de Van Heusdestraat, waar na een telefoontje naar Meld Misdaad Anoniem een onderzoek werd ingesteld, werden 200 hennepplanten in beslag genomen. Tegen de 45-jarige bewoner werd op grond van de Opiumwet proces-verbaal opgemaakt. Alle in beslag genomen hennepplanten en groei-apparatuur werden vernietigd bij de vuilverbranding.


* AUTO RAMT TRAM
ROTTERDAM - Donderdagavond omstreeks kwart over zes raakte op de Spinozaweg een 48-jarige man uit Rotterdam gewond, nadat hij met zijn auto tegen een tram was aangereden. Het slachtoffer had tijdens het afslaan de tram, die werd bestuurd door een 33-jarige trambestuurder, over het hoofd gezien. Door de aanrijding ontspoorde de tram, waarna deze op de andere trambaan terechtkwam. De 48-jarige automobilist, die gekneusde ribben en een gebroken been opliep, werd door personeel van de Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZR-R) vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum. Van de tramreizigers raakte niemand gewond.


* CONTROLE ZWAAR VERVOER
RIDDERKERK - Personeel van de Verkeerspolitie hield donderdagmorgen en -middag samen met personeel van de Milieupolitie Zuid-Holland-Zuid en Inspectie Verkeer en Waterstaat op de westbaan van de Rijksweg A15 een controle zwaar vervoer. In totaal werden 50 vrachtwagens met behulp van een weegbrug gecontroleerd. Er werden negen processen-verbaal opgemaakt voor overbelading en gladde band. Vier vrachtwagens werden wegens overbelading stilgezet.


* HORECACONTROLE WIJK COOL
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het Wijkteam Cool (district Rotterdam-Centrum) hield donderdagmiddag en -avond, samen met collega's van Bijzondere Wetten en Vreemdelingendienst en medewerkers van Eneco, Brandweer, UWV en Keuringsdienst van Waren, een integrale horecacontroleactie in de wijk Cool. In totaal werden twintig horecagelegenheden gecontroleerd op de naleving van de voorschriften.
Politiemensen zetten in twee zaken de kansspelautomaten uit, waarvoor geen vergunning was. De exploitanten kregen een waarschuwing. Dat laatste kregen ook zes exploitanten, die niet in hun zaak aanwezig waren. In afwachting van de komst van één exploitant werd de gelegenheid gesloten.
Door personeel van de Vreemdelingendienst werden in één horecagelegenheid twee illegale werknemers aangehouden. In afwachting van hun uitzetting werden beiden in vreemdelingenbewaring gesteld.
Medewerkers van UWV troffen in een aantal zaken vier werknemers aan, die niet waren aangemeld, terwijl door de Keuringsdienst van Waren zes waarschuwingen werden gegeven.
Bij twee horecagelegenheden constateerden medewerkers van Eneco diverse gebreken met betrekking tot de veiligheid. Tevens werd er bij één zaak een achterstallige betaling (1.300 euro) geïnd, terwijl bij een andere zaak een boete van 900 euro werd opgelegd in verband met geknoei aan de elektriciteitsmeter. Brandweerlieden tenslotte legden bij een zaak een stookverbod op wegens gaslekkage.

Middaguitgave donderdag 22 april 2004

* VUURWAPEN IN AUTO AANGETROFFEN; INZITTENDEN NA ACHTERVOLGING

AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Donderdagochtend omstreeks vijf uur werden een 26-jarige man uit 's Hertogenbosch en een 32-jarige man uit Eindhoven in verzekering gesteld, nadat in hun auto een vuurwapen was aangetroffen. Het tweetal ging er tijdens een alcoholcontrole op de Coolsingel in de auto vandoor, waarna politiemensen van het district Rotterdam-Centrum de achtervolging inzetten. Nadat het tweetal in Rotterdam-Noord uit de auto was gestapt, konden ze achtereenvolgens in de Herlaerstraat en op de Noordsingel worden aangehouden. In de auto werd later een vuurwapen met bijbehorende munitie aangetroffen. De beide mannen werden voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.


* GETUIGENOPROEP DODELIJKE STEEKPARTIJ
(Zie ook persbericht woensdag 21 april, ochtendeditie) ROTTERDAM - Dinsdagmiddag omstreeks vijf uur ontstond in de Sint-Mariastraat een steekpartij, waarbij een 33-jarige man uit Rotterdam om het leven kwam. Vier mannen kregen onenigheid over vermoedelijk een drugsdeal. Een en ander werd beslecht met een steekpartij. Het slachtoffer liep een steekwond in de borststreek op en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 26-jarige man uit Vlaardingen werden kort na de steekpartij aangehouden. Naar de vierde betrokkene bij de onenigheid, gevolgd door de dodelijke steekpartij, wordt een nader onderzoek ingesteld.
De politie Rotterdam-Rijnmond is op zoek naar getuigen van een en ander die zich nog niet hebben gemeld. Met name een oudere vrouw, die heeft gezien dat een man het mes oppakte dat door een andere man was weggegooid op de West-Kruiskade, wordt dringend verzocht contact op te nemen met de recherche van district Rotterdam-Centrum via telefoonnummer 0900-8844, lokaal tarief.


* KIND ERNSTIG GEWOND NA ONGEVAL IN WONING

ROTTERDAM - Donderdagochtend omstreeks half twaalf raakte een driejarig meisje zeer ernstig gewond bij een ongeval in haar ouderlijke woning in de Kruiningenstraat. Door nog onbekende oorzaak kreeg het kind het televisietoestel, dat op een meubel stond, op haar hoofdje en liep zwaar schedelletsel op. Nadat het kind door werklieden, die in de straat aan het werk waren, direct in een auto naar het nabijgelegen Ikaziaziekenhuis was gebracht, werd het van daar uit met een spoedtransport naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd. Daar werd het slachtoffertje in zorgwekkende toestand opgenomen.


* VERKEERSCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van district Rotterdam-Centrum hield donderdag verkeerscontroles op het Weena en Kruisplein. Tussen acht uur 's ochtends en drie uur 's middags werden in totaal 108 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer het niet dragen van de gordel, het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het autorijden, rood verkeerslicht negeren en het niet voor laten gaan van voetgangers.


* GETUIGEN GEZOCHT
(Zie ook persbericht van 12/04/2004).
ROTTERDAM - De recherche van district Rotterdam-Centrum is op zoek naar getuigen van de schietpartij die op maandagochtend rond vier uur plaatsvond op de Coolsingel. Hierbij raakte een 23-jarige man uit Den Haag gewond aan zijn rug en been. Het slachtoffer zat met enkele vrienden in een auto, die stilstond voor een verkeerslicht, toen een nog onbekende man hen benaderde en enkele schoten op de auto loste.
Mocht u getuige zijn geweest van dit misdrijf of anderszins over informatie beschikken, neemt u dan contact op met het telefoonnummer: 0900-8844 t.a.v. de wachtcommandant Opsporing van district Rotterdam-Centrum.

Ochtenduitgave donderdag 22 april 2004