Dolfinarium


Drukke periode in het Opvangcentrum in Dolfinarium Harderwijk

Vier bruinvissen opgevangen in Opvangcentrum 'Fort Heerewich'

Datum: 23 april 2004 Auteur: Dolfinarium Harderwijk

Harderwijk, 23 april 2004 - Het is een drukke periode voor het Opvangcentrum in Dolfinarium Harderwijk. Op dit moment worden er vier bruinvissen verzorgd en er is onlangs één bruinvis teruggezet in zee.

De bruinvis is één van de kleinste soort tandwalvis die in onze Noordzee leeft. Het Opvangcentrum in Dolfinarium Harderwijk is gespecialiseerd in de opvang, verpleging en uitzet van gestrande tandwalvissen. Tandwalvisachtigen die op de Nederlandse kust stranden worden in Harderwijk verzorgd tot ze genezen zijn. Daarna worden ze weer uitgezet in hun natuurlijke leefomgeving.

Dolfinarium Harderwijk verklaart het groot aantal actuele strandingen van bruinvissen grotendeels door het feit dat jonge dieren rond het voorjaar hun moeder verlaten. Verlaten de jongen hun moeder te vroeg, dan zijn zij nog niet in staat om voor zichzelf te zorgen. De kans op stranding is dan groot.

Terje
Op dinsdag 13 april is bruinvis Terje gestrand op het strand van Katwijk aan Zee. Het gaat om een jong mannetje dat ernstig verzwakt is binnengebracht in het Opvangcentrum van Dolfinarium Harderwijk. Hoewel hij goed eet, wordt hij op dit moment nog 24 uur per dag begeleid tijdens het zwemmen. De komende periode zal Terje voor behandeling in Fort Heerewich blijven.

Ramon & Ingrid
Bruinvis Ingrid strandde op 6 maart in Oostvoorne en bleek darmproblemen te hebben. Zij maakt het momenteel goed. Op 6 april strandde bruinvis Ramon ook bij Oostvoorne. Ramon was verzwakt en had uitdrogingsverschijnselen. Kort na zijn aankomst in het Dolfinarium kon Ramon al weer zelfstandig zwemmen. Hij gaat per dag vooruit.

Hilda
Bruinvis Hilda strandde op 8 februari 2004 door het stormachtige weer op de kust van Terschelling bij Noordervaarderbeek. Ze had geen uiterlijke verwondingen, was goed doorvoed en bleek een aantal maanden drachtig. Hilda herstelde in korte tijd, had weer voldoende conditie opgedaan en is op 9 maart succesvol uitgezet in haar natuurlijke leefomgeving. Met een behandelingsperiode van 4 weken is Hilda de bruinvis die het snelst het Opvangcentrum heeft verlaten.

Lisanne
Op 24 november 2003 is bruinvis Lisanne opgevangen na haar stranding in Katwijk aan Zee. Zij is het grootste dier dat ooit is opgevangen in het Opvangcentrum. Lisanne is een dier met een lange herstelperiode, maar zij gaat elke dag vooruit.