Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Geen financiële belemmeringen voor afbouw meerbedskamers in verpleeghuizen

Arcares is blij met de toegezegde financiering door VWS.

Verpleeghuizen kunnen nu snel bouwplannen indienen om kamers met drie tot zes bedden om te bouwen tot één- en tweepersoonskamers. Zij kunnen daarbij rekenen op financiering van de plannen door VWS.

Arcares is blij met deze toezegging van de staatssecretaris van VWS. Van de 137 verpleeghuizen met meerbedskamers staan er 52 nog niet op de bouwprioriteitenlijst. De staatssecretaris heeft deze 52 verpleeghuizen aangeschreven om op korte termijn (ver)bouwplannen in te dienen bij het College Bouw. In totaal heeft zij hiervoor 40 miljoen euro nodig. Er staat 15 miljoen euro gereserveerd voor nieuwe bouwplannen. In de overige 25 miljoen wil de staatssecretaris voorzien door gebruik te maken van de onderuitputting die ontstaat doordat grote bouwprojecten vaak langer duren.

Het besluit van de staatssecretaris is mede het resultaat van de acties van Arcares op dit gebied en sluit bovendien goed aan bij de eerder door Arcares aangekondigde actie om, samen met het College Bouw, te komen tot een versnelde inventarisatie van de problemen die bestaan bij de afbouw van meerbedskamers. Hierbij kunnen zorgaanbieders advies krijgen van collegas die eerder een succesvolle aanpak ontwikkelden.

Datum: 23/04/2004