Gemeente Heerenveen

Ondanks financiële krapte:Burgemeester en wethouders willen investeren in brandweerkorps

23/04/2004

Burgemeester en wethouders van Heerenveen hebben grote moeite moeten doen om een sluitende gemeentebegroting aan de raad te kunnen voorleggen. Toch vond het college het noodzakelijk om extra geld beschikbaar te stellen voor de brandveiligheid in de gemeente. Voor-gesteld wordt om de onroerende-zaakbelasting extra te verhogen met 3,5 procent hetgeen 262.000 oplevert. Daarmee kan een uitbreiding met bijna drie arbeidsplaatsen bij de brandweer-organisatie worden gefinancierd. Bovendien kunnen dan aanvullende opleidingen voor de vrijwilligers, het houden van oefeningen en het opstellen van rampbestrijdingsplannen worden betaald.

Het geld om de begroting van de gemeente sluitend te krijgen komt uit de algemene reserve en van meevallers die dit jaar worden verwacht.

De begroting is nu weliswaar sluitend tot en met het jaar 2008, maar het college waarschuwt de gemeenteraad ervoor dat er nog grote onzekerheden zijn. Een ernstige zorg is het toenemende beroep dat wordt gedaan op de Wet Werk en Bijstand. Dat betekent een fors stijgende uitgavenpost voor Heerenveen omdat het rijk de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van die wet volledig bij de gemeenten legt. Verder is nog niet duidelijk hoe het gaat met het minimabeleid, hoeveel het rijk de gemeenten nog gaat korten en hoe de Haagse plannen voor afschaffing van de OZB uitpakken. Duidelijk is wel dat door minder geld van het rijk, de afschaffing van de Zalm-snip en sluiting van het asielzoekerscentrum de gemeente nu al aanzienlijke inkomsten misloopt.

Een lichtpunt naast alle zorgen vindt het college de constatering dat de laatste jaren veel zaken op de rails zijn gezet waarvan de gemeente nu en in de toekomst de vruchten zal kunnen plukken. Genoemd worden naast Sportstad Heerenveen onder meer de nieuwe brandweerkazernes in Tjalleberd en Heerenveen, het woongebied Skoatterwâld, het parklandschap Oranjewoud, diverse vormen van onderwijshuisvesting, de multifunctionele accommodatie in De Knipe, de inhaalslag bij de afgifte van gebruiksvergunningen en het wegwerken van achterstallig onderhoud aan wegen.

Vanwege de financiële onduidelijkheden wordt aan de gemeenteraad gevraagd om op 3 juni aanstaande bij de behandeling van het meerjarenperspectief een aantal richtinggevende uitspraken te doen over het blijvend sluitend houden van de begroting. Het college zelf houdt al serieus rekening met aanvullende maatregelen in de nabije toekomst. Ter overweging worden als mogelijkheden genoemd: minder nieuw beleid, minder stijging van uitgaven voor de huisvesting van scholen en bezuinigingen op bestaande uitgaven. In november aanstaande zal de raad de begroting definitief sluitend moeten vaststellen.