Politiebond ACP

Harde ingrepen dreigen in Sociale Zekerheid

De afgelopen weken heeft de Politievakorganisatie ACP een viertal ledenbijeenkomsten gehouden. Daarin werden de leden geïnformeerd over de bedreigingen die er op ons afkomen op het gebied van de sociale zekerheid. Het kabinet Balkenende II wil vanwege bezuinigingen een groot aantal verslechteringen doorvoeren die iedereen in de portemonnee raken. In het Najaarsakkoord van 2003 hebben de vakbonden getracht een deel van die verslechteringen te voorkomen. Het lijkt er nu echter op dat dit niet lukt. De komende weken wordt duidelijk hoe erg de gevolgen kunnen uitpakken.

Wanneer dat gebeurd zal de ACP haar leden in regionale bijeenkomsten op de hoogte stellen. De afgelopen weken hebben wij slechts een viertal bovenregionale ledenraadplegingen gehouden. Het overleg met de verschillende sociale partners zette de zaken onder een toenemende druk. Dit beperkte helaas de mogelijkheid om in meer bijeenkomsten uitleg te geven.

Tijdens de bijeenkomsten werd een presentatie gegeven van de stand van zaken. Hieronder treft u een link aan naar een leesversie van deze presentatie

Ten geleide:

De sociale zekerheid wordt door de vakcentrales bevochten aan de landelijke adviestafels van de sociaal economische raad (SER). Daar wordt een advies gegeven aan het kabinet over wat het zou moeten doen op bepaalde terreinen. Let wel: advies. De regering kan het dus naast zich neerleggen.

De Politievakorganisatie ACP praat in het landelijke overleg mee via de vertegenwoordiging van het CNV. De gevolgen van het landelijk beleid komen natuurlijk zonodig terug aan de CAO-tafel waar de ACP zelf met de werkgever praat. Daar moeten zonodig de reparaties voor de sector plaatsvinden, van wat er door het kabinet is besloten.

Lees verder: (Doorklik naar presentatie).