Provincie Overijssel

Prijsuitreiking plannen jongeren voor een Duurzaam Overijssel

Codename Future houdt het milieu op de schoolagenda. Op 21 april presenteerden 20 leerlingen van de Van der Capellen scholengemeenschap uit Zwolle, scholengemeenschap Etty Hillesum uit Deventer en scholengemeenschap Twickel uit Delden hun plannen voor verbetering van de leefomgeving. De beste drie plannen kregen van Gedeputeerde Rietkerk een prijs van EUR 200,- uitgereikt. Op 18 mei a.s. vindt er in het Spant in Bussum een landelijke wedstrijd plaats: de Future Awards.

In Overijssel hebben 15 scholen in het Voortgezet Onderwijs, met in totaal ruim 1000 leerlingen meegedaan aan het programma Jongeren voor een Duurzaam Overijssel. Codename Future is de organisatie die jongeren via internet een onderzoekstraject laat doorlopen. Jongeren kunnen kiezen uit onderwerpen met als thema: milieu, water, landbouw, energie en natuur. Ze worden met een stappenplan begeleid om een onderzoek uit te voeren. Zo hebben zij bijvoorbeeld gewerkt aan vragen zoals: Hoe maak ik mensen bewust van vervuilend gedrag? En Wat kan ik doen om de verkoop van voedsel met gifstoffen te verminderen? Het uiteindelijke resultaat is een plan om tot concrete actie te komen.

Het was voor de meeste jongeren voor het eerst dat zij een gemengd publiek van leerlingen en ambtenaren en bestuurder, hun plannen presenteerden. Voor de provincie was het een bijzondere gelegenheid om op deze manier kennis te nemen van de plannen.

De prijswinnaars waren de volgende: het beste plan van het Van der Cappelen was het organiseren van een biologische week in de kantine van de school. Hierin wordt gedurende een week biologische producten geserveerd en daardoor ook meer aandacht gegeven aan wat biologische landbouw is.

Het beste plan van Etty Hillesum uit Deventer was het ondersteunen van het project "Adopteer een otter". Het groepje jongens dat hiernaar onderzoek deed bracht goede ideeën aan om het programma nog beter onder de aandacht te brengen van o.a. jongeren.

Het groepje meiden van het Twickel uit Delden ontving een prijs om het originele plan om een magneetsysteem te ontwikkelen zodat metalen afval minder in de natuur terechtkomt. De heer Rietkerk was zelf zo enthousiast dat hij de leerlingen aanraadde om met dat goede idee contact op te nemen met zijn collega van de gemeente Hof van Twente.

De Provincie Overijssel stelde via het Programma Leren voor Duurzaamheid subsidie ter beschikking om het lesprogramma van Codename Future aan 15 scholen in Overijssel aan te bieden. Voor het bepalen van belangrijke thema's waar jongeren in geïnteresseerd zijn, hebben zij een jongerenpanel georganiseerd.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel