Ingezonden persbericht


Persbericht

Leiden, 23 april 2004

Ook in Leiden actie tegen uitlevering andersglobalist Maarten Blok

Vandaag wordt in Amsterdam, Groningen, Leiden, Rotterdam, en Utrecht actie gevoerd tegen het uitleveringsbeleid van Minister Donner van Justitie, naar aanleiding van de uitlevering aan Zweden van de 23-jarige andersglobalist Maarten Blok. Ook het Leids anarchistisch collectief Eurodusnie, sinds 1997 actief op het gebied van andersglobalisme en acties tegen de Europese Unie, protesteert tegen de uitlevering van deze activist en heeft vandaag een enorm spandoek bij het treinspoor gehangen.

Hoewel Minister Donner al in december 2003 de Tweede Kamer op de hoogte stelde van zijn beslissing tot uitlevering over te gaan, heeft hij tot op heden geweigerd zijn beslissing officieel te maken door Maarten Blok zelf ervan op de hoogte te stellen. Maarten hangt al bijna drie jaar uitlevering boven het hoofd, zonder dat hij ook maar één keer de mogelijkheid heeft gehad zich tegen de beschuldiging te verweren.

Zweden vraagt om uitlevering van Maarten Blok, omdat hij tijdens de Eurotop aldaar in het voorjaar van 2001 een politieagent zou hebben geslagen. Alle bewijs spreekt dit echter tegen. Maarten vraagt om een mogelijkheid om voor een Nederlandse rechtbank zijn onschuld te bewijzen, zoals alle andere buitenlandse verdachten van de Eurotop die krijgen. Nederland is het enige land dat naar Zweden uitlevert voor deze rechtszaken. Daar komt nog bij dat de rechtbank waar hij in Zweden voor moet verschijnen inmiddels berucht is vanwege haar gebrek aan objectiviteit, haar grenzeloze vertrouwen in 'onfeilbare' politie-getuigen die elkaar tegenspreken en gemanipuleerd bewijsmateriaal en bovendien deelt ze 10 tot 17 keer hogere straffen uit dan gebruikelijk.

Waarom is de Nederlandse Justitie zo'n groot voorstander van uitlevering? Waarom worden Nederlandse burgers slechter beschermd dan burgers uit andere EU-landen? We hopen dat Minister Donner daar n.a.v. onze actie vandaag nogmaals bij stil zal staan.

Korte achtergrond van de gebeurtenissen

In de ochtend van 14 juni 2001 ging de Eurotop in de Zweedse stad Göteborg van start. Maarten was de nacht daarvoor in de stad aangekomen en had een slaapplaats gevonden in een door de gemeente toegewezen school. Deze school werd die ochtend omsingeld door de politie en alle daar aanwezige personen (meer dan 450) werden gearresteerd. Ook Maarten werd op onduidelijke gronden ('Je bent gekomen om problemen te maken') gearresteerd en naar Nederland gedeporteerd.

Ongeveer vier maanden later kreeg hij bericht van een Zweedse groep die zich inzet voor hen die na de Eurotop waren aangeklaagd; hij zou internationaal worden gezocht voor zware ordeverstoring en geweldpleging tegen een agent.

Hoewel de zaak nauwelijks onderbouwd is, getuigenissen van de agenten elkaar tegenspreken en er voldoende bewijs is van Maartens onschuld (video-opnames en getuigen) dreigt Maarten nu toch uitgeleverd te worden aan Zweden.

De tot nu toe gevoerde processen i.v.m de Eurotop in Göteborg zijn omstreden. Zo werden er voor Zweedse begrippen ongebruikelijk hoge straffen uitgedeeld, was de bewijslast in de meeste gevallen erg mager en is er aantoonbaar met het bewijs geknoeid. Onder andere Amnesty International en een door de Zweedse overheid ingestelde commissie hebben kritiek geuit over de gang van zaken.

Voor een eerlijk proces is het van groot belang dat Maarten niet aan Zweden wordt uitgeleverd, maar zijn rechtszaak in Nederland krijgt. Daarom:

Geen uitlevering van Maarten!

Einde persbericht

dank voor het eventueel plaatsen van dit bericht. voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Steun-Maarten
Steungroep Amsterdam
Postbus 10591
1001 EN Amsterdam
e-mail: info@steunmaarten.org
telefoon: 06-42356735

Victor Koppe (advocaat van Maarten): 020-3446200
Kijk voor meer informatie op: www.steunmaarten.org

ANARCHISTISCH COLLECTIEF EURODUSNIE
Postadres: postbus 2228, 2301 CE Leiden.
Bezoekadres: Boerhaavelaan 345, Leiden.
tel/fax: 071 5173019
E-mail: info@eurodusnie.nl