FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten komt met masterplan agrarische sector

FNV Bondgenoten komt met 'Masterplan: goed en gezond werken' voor agrarische sector

In een brief aan de agrarische werkgeversorganisaties (LTO en Plantum) komt FNV Bondgenoten met een voorstel om een aantal problemen in de agrarische sector op te lossen. Dit kan volgens FNV Bondgenoten alleen door alle problemen in één Masterplan te benoemen en zo op te lossen. Dit moet een gezamenlijke actie zijn van werkgevers- en werknemersorganisaties, het Productschap Tuinbouw en de fondsbesturen. Ook is daar een belangrijke rol weggelegd voor de ministeries van SZW en Landbouw. Alle bestaande initiatieven en projecten moeten hier in samengebracht (seizoensarbeid, HAL bedrijven, jeugdwerkloosheid etc). Alle cao's in de primaire sector moeten onder het 'Masterplan: goed en gezond werken' vallen.

Als het gaat om illegale arbeid en illegale tewerkstelling wordt de agrarische sector, (met name de glastuinbouw, aspergeteelt en fruitteelt) altijd als eerste genoemd. Dit heeft gezorgd voor een zeer slecht imago van de sector. De aantrekkingskracht op mogelijke toekomstige werknemers wordt steeds kleiner. Hoewel slechts een deel van de bedrijven verantwoordelijk is voor deze situatie, straalt het imago af op de hele sector. De sector moderniseert als het gaat om de productiewijze, maar als het gaat om personeelsbeleid en medezeggenschap ontwikkelt de sector zich nauwelijks. Afspraken over arbeidsvoorwaarden worden slecht nageleefd. Er zijn verschillende reden waarom de werkgevers de collectieve afspraken niet naleven; zij vinden de loonkosten te hoog, vinden de afspraken niet voldoende aansluiten bij de sector of kennen de collectief gemaakte afspraken niet eens.

Hoe kan dit anders? FNV Bondgenoten pleit voor één cao voor de primaire sector. In deze centrale cao zijn alle standaardarbeidsvoorwaarden (met onder andere basisregeling arbeidstijden, één loongebouw en de agrarische sociale fondsen) opgenomen. In deze centrale cao moet heel veel ruimte komen voor decentrale afspraken die dicht bij de bedrijven liggen. Denk daarbij aan arbeidstijden/werktijden regelingen. Daarnaast introduceert FNV Bondgenoten voor grote bedrijven de mogelijkheid om, onder voorwaarden, een eigen cao op maat af te spreken en gedispenseerd te worden van de centrale cao. De totale cao-constructie biedt de volgende voordelen; overall hogere organisatiegraad werkgevers (meer dan 60%), 175.000 werknemers (dus body), draagvlak fondsen, mogelijkheid voor sectorale en bedrijfsafwijkingen, sectorale herkenbaarheid, gezamenlijke FUWA, versterking van het imago en collectieve afspraken met derden mogelijk (ministerie van SZW en ABU).

FNV Bondgenoten stelt voor om op korte termijn de onderhandelingen in de glastuinbouw (82.000 werknemers) te hervatten en te komen tot een cao met een looptijd tot 1 januari 2005. In de cao moet opgenomen worden dat het 'Masterplan: goed en gezond werken' wordt uitgewerkt, onderzoek naar de verschillende marktconforme arbeidsvoorwaarden en beloningscomponenten wordt gedaan, er overleg komt met de ABU over uitzendkrachten en ontwikkelen van ideeën over het voorkomen van illegale arbeid, waaronder het voorstel om voortaan alleen nog gebruik te maken van gecertificeerde loonbedrijven. Voor de Dierhouderij en de Open Teelten (de beide andere grotere cao's in agrarische sector met respectievelijk 25.000 en 62.000 werknemers) stelt FNV Bondgenoten voor de cao-onderhandelingen snel op te starten en een met de glastuinbouw vergelijkbare kortdurende cao af te spreken.

Meer informatie:
Anne Jan de Graaf, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-53387248 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-2738478

23 apr 04 12:10