Gemeente IJsselstein


Permanente oefenroute fietsers officieel in gebruik vrijdag, 23 april 2004 - 11:46 CET

IJsselstein heeft een permanente oefenroute voor fietsers gerealiseerd die onder meer wordt gebruikt bij het praktische verkeersexamen op de basisscholen.

Verkeersbord voor educatieve permanente route Hiervoor is tevens een speciaal bord vervaardigd dat fietsers de route door de stad wijst. Doordat de route permanent beschikbaar is, kunnen ouders/verzorgers vóóraf met hun kind oefenen. Het praktijkexamen voeren de scholen de komende weken zelf uit. Het theoretische examen was deze week.

De nieuwe route is tot stand gekomen door medewerking van gemeente, verkeersouders, de directie van de Agnesschool en De Tandem en de politie Lekstroom. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht (ROV Utrecht) heeft deze ondersteund met een stimuleringsbijdrage. Naast de route is voor scholen een werkmap voor docenten opgesteld waarin uitleg bij de route wordt gegeven. De map dient als basis voor de verkeerslessen waarmee docenten hun leerlingen van groep 7 zo goed mogelijk op het praktisch verkeersexamen kunnen voorbereiden. Bij het examen worden de kinderen beoordeeld op verkeerskennis - en gedrag.

Verkeersexamen
Verkeerseducatie begint van jongsaf aan. Ouders brengen hun kinderen de beginselen bij van verkeersregels en -gedrag en op school is verkeerseducatie ingebed in de verkeerslessen. Ieder jaar vindt voor groep 7 het schriftelijk landelijk theoretisch examen plaats, dit jaar was dat op 22 april jl. Daarnaast kan er een praktisch verkeersexamen plaatsvinden: het rijden van de route waarbij de leerlingen worden beoordeeld op verkeerskennis en -gedrag.