Gemeente Woerden

Samenvatting van de besluiten van de gemeenteraad van donderdag 22 april 2004

Spreekrecht burgers
Mevrouw De Lucht lichtte haar verzoek tot toekenning van een planschadevergoeding toe.

Vragenhalfuur raadsleden
Naar aanleiding van vragen van Jos van Riet (CDA) zal in de commissie Ruimte worden gesproken over de versmalling van de Kamerikse Wetering. Voorafgaand daaraan kon wethouder Van der Woude in ieder geval al wel aangeven dat de vergunningen waren verstrekt en aangevraagd, maar dat de communicatie met de omwonenden te laat is opgepakt.

Afhandeling van de brieven aan de raad
De B-lijst met brieven is in handen gegeven van het college, met uitzondering van Brief 1 (dhr Van Rooij) gaat eerst naar de commissie Bestuur & Veiligheid en
de brieven 5 (baggerdepot Barwoutswaarder), 9 (trillingshinder Breudijk) en 11 (KNNV over het beheer van de natuurplas Breeveld) gaan eerst naar de commissie Ruimte en brief 18 (jaarstukken RGFU) gaat naar de commissie Zorg.

Van de A-lijst gaan brief 2 t/m 4 (jaarstukken Milieudienst) naar de commissie Ruimte.

Nieuw raadslid: Jan Jonker
Jan Jonker is toegelaten en geïnstalleerd als nieuw raadslid. Hij maakt deel uit van de VVD-fractie en neemt de plaats in van Edwin Rateland. Hij zit in de commissie Bestuur & Veiligheid.

Besluitvorming over de vastgestelde lijst met hamerstukken. Bij hamerslag zijn de volgende besluiten genomen: Planschadevergoeding Van Teijlingenweg 163.
Planschadevergoeding Mijzijde 13.
Beslissing op bezwaarschrift Voorbereidingsbesluit Harmelerwaard. 9e serie wijzigingen van de Bouwverordening.
Krediet herinrichting peuterspeelzalen Kantjil en Peuterhof in tijdelijke huisvesting Brede Scholen Schilderskwartier. Dualisering en Marktverordening 2004.
Uitvoeringsvoorstellen 2004-2006 cultuurnotitie Bouwstenen Cultuurbeleid 2.
Aanvullend krediet Kalsbeekcollege t.b.v. locatie Jozef Israëlslaan en locatie Bredius.
Krediet tijdelijke huisvesting Kalsbeekcollege. Vaststellen beleid tot afwenteling van planschadekosten op de bouwinitiatiefnemer.

Eveneens zonder wijziging zijn aangenomen de voorstellen over: Gemeentelijk beleid Wet werk en bijstand. (reintegratieverordening, maatregelenverordening, toeslagen- en verlagingenverordening, fraudeverordening, participatieverordening, verordening bijzondere bijstand)
Planschadevergoeding Prinsenhof 25 t/m 33 en 35. Krediet i.h.k.v. de notitie Invoering budgetsubsidiëring. Bekrachtiging geheimhouding informatie exploitatie zwembaden en informatie sportcentrum Snellerpoort conform artikel 25 lid 3 gemeentewet.

Voorjaarsoverleg: kaderstelling begroting 2005 e.v. Naar aanleiding van de brief van het college over de financiële situatie van de gemeente heeft ook de raad de noodzaak tot bezuinigingen onderschreven. De raad verwacht van het college bezuinigingsmaatregelen van tenminste 2.000.000, -, voor de helft uit de programmas 6 t/m 8 uit de programmabegroting (de harde sector) voor de helft uit de programmas 1 t/m 5 (de zachte sector). Daarbij heeft de raad gevraagd in ieder geval aandacht te besteden aan a. het verlagen van de kwaliteit van het onderhoud van de openbare ruimte (groen en grijs),
b. het temporiseren van nieuwe projecten en planvorming, c. het bijstellen van de personele bezetting en het verminderen van de inzet van externen horende bij
de aangepaste ambities,
d. het scherper onderhandelen bij het doen van aanbestedingen, e. het herijken van de subsidies op basis van de uitkomsten van de nog te voeren discussie in de gemeenteraad,
f. het besparen op de bedrijfsvoering door het optimaler gebruik maken van de deskundigheid,
g. het afstoten van onroerend goed en
h. het besparen op vervoerskosten bij het leerlingenvervoer en de WVG, Er wordt niet getornd aan de uitvoering van het BRAVO-plan voor de randwegenstructuur fase 1 en de raad wil geen verhoging van de OZB hoger dan 12%. In juni zal het college aan de gemeenteraad te rapporteren over de stand van zaken. Alleen de fractie van Woerden 2006 heeft tegen dit besluit gestemd.

Meer info
De bijbehorende raadsvoorstellen en agenda kunt u terugzien op deze pagina.