Vlaamse overheid

Deze middag ondertekenden Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen Vanderpoorten, de Vlaamse parlementsleden Dirk De Cock (Spirit), Gilbert Vanleenhove (CD&V), Frans Ramon (Groen!), Lucien Suykens (SP.A), Gilbert Van Baelen (VLD), Kris Van Dijck (NVA) en de vzw Initia een protocol rond filosofie en onderwijs, met bijzondere aandacht voor de methodiek 'filosoferen met kinderen' op school.

De vzw Initia krijgt de opdracht een netoverschrijdend aanspreekpunt uit te bouwen. Dit aanspreekpunt, dat 'Filoket' zal heten, moet instaan voor de ondersteuning van het filosoferen met kinderen/jongeren binnen het onderwijs. Minister Vanderpoorten trekt het komende schooljaar 100.000 euro uit voor dit project.

De opdracht van 'Filoket' bestaat zowel uit vorming, materiaalontwikkeling als wetenschappelijk onderzoek. Eén van de belangrijkste doelstellingen van het protocol is kinderen en jongeren zelf te laten filosoferen en hen daarvan de positieve gevolgen te laten ervaren. Filosoferen leert hen immers ook zaken als omgaan met diversiteit, het zorgt voor een informele participatiecultuur op school en leert hen hun gedachten te ontwikkelen en te formuleren.

Filoket richt zich tot leerkrachten en schoolteams van het kleuter- tot en met hoger onderwijs, ervaringsgericht onderwijs en buitengewoon onderwijs. De voorbereiding van dit aanspreekpunt start op 1 mei 2004. Vanaf volgend schooljaar wordt Filoket echt actief.

Meer informatie vindt u op www.filoket.be

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
Steven Vervoort (projectleider 'Filoket') tel (0475)96 78 31
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---