KNB
http://www.baksteen.nl

Uitslag finale metselwedstrijd

P E R S B E R I C H T
EMBARGO tot 13.00 uur

Velp, 24 april 2004

LANDELIJKE WINNAAR NATIONALE METSELWEDSTRIJD 2004 ONTVANGT ZILVEREN

TROFFEL

Op vrijdagmiddag 23 april is in Voorhout door de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Franssen, aan Stephan Kemna uit Mander (Ov), leerling van het Pius X College te Almelo, de Zilveren Troffel uitgereikt.
Stephan wist op overtuigende wijze de 52e Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen te winnen.
Winnaar van de Zilveren Voegspijker werd Klaas van Dillen uit Alblasserdam.

Als tweede en derde in de finale van de Metselwedstrijd eindigden respectievelijk Erwin van Ruler uit Ede, leerling van de Christelijke Scholengemeenschap Het Streek uit Ede, en Willem Kennis uit Riethoven, leerling van Scholengmeenschap Were Di in Valkenswaard. De winnaars komen uit een groep van dertien VMBO-leerlingen Bouwkunde die eerder tijdens drie regionale voorronden in Den Haag, Oldenzaal en Waalwijk werden geselecteerd. Aan deze voorronden werd deelgenomen door bijna 60 metselleerlingen.
Opvallend is dat in 2002 het Pius X College uit Almelo eveneens een metselleerling tot de hoogste categorie wist te laten doordringen.

Winnaar voegwedstrijd
Winnaar van de Landelijke Wedstrijd in het Voegen van Baksteenmetselwerk werd Klaas van Dillen uit Alblasserdam, leerling-voeger aan de nieuwe Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) in Boxtel. Hij mocht uit handen van de Commissaris van de Koningin, Jan Franssen, de Zilveren Voegspijker in ontvangst nemen.

Bakstenen zitelementen
De 52e finale vond plaats in de gemeente Voorhout, waar een serie uit bakstenen opgetroken zitelementen een blijvende herinnering aan de wedstrijd vormt.
De bakstenen werden ter beschikking gesteld door baksteenfabrikant CRH Kleiwaren uit Neer.

Stimuleren vakmanschap
De finale van de Metsel- en Voegwedstrijd wordt op initiatief van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) georganiseerd in samenwerking met het Teylingen College te Voorhout en enkele regionale samenwerkingsverbanden. KNB wil met de wedstrijden de kwaliteit van het metsel- en voegvak bevorderen en de opleiding tot vakman stimuleren. Andere manieren waarop de georganiseerde baksteenindustrie dit doet zijn de jaarlijkse organisatie van een Metsellerarendag, het sponsoren van bakstenen aan het onderwijs en de ontwikkeling van nieuwe leermiddelen.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de branchevereniging voor de gehele Nederlandse baksteenindustrie. Het behartigt de collectieve belangen van de leden, in het bijzonder op het gebied van milieu, energie en grondstoffen en de bouwpraktijk. Voorts is KNB actief op het terrein van sociale, economische en technische zaken. Tenslotte draagt KNB zorg voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht aan onder meer de beroepspraktijk van ontwerper en verwerker en aan alle niveaus van opleiding. KNB werkt daarbij intensief samen met derden, ook in internationaal verband. De Nederlandse baksteenindustrie produceert metsel- en straatbaksteen, heeft een omzet van circa 245 miljoen euro (2002) en biedt werk aan ruim 1330 personen in de baksteenindustrie en circa 26.000 metselaars en voegers.

Noot voor de redactie/